- Skjønner at dere er forbannet

Styreleder Egil Myklebust i SAS skjønner at de Sola-ansatte er forbannet, men han nekter å spille landskamp for Norge.

15.06.06 23:51

KØBENHAVN/OSLO (NA24): SAS-styret har sagt seg enig med konsernledelsen i at det omstridte verkstedet på Sola, med 256 ansatte, må legges ned.

Det kom frem da Lindegaard og styreleder Egil Myklebust holdt pressekonferanse under enorm oppmerksomhet i København torsdag kveld. Her kan du se referat fra pressekonferansen minutt for minutt.

- Jeg skjønner at dere er forbannet. Det som er problemet er utsikten i dette markedet. Vi klarer ikke å fylle kapasiteten i fire verksteder, sa Myklebust til Sola-ansatte som var til stede.

I Norge har enkelte stilt spørsmål ved om Egil Myklebust i større grad burde kjempet for norske interesser.

- Dette er ikke Norge mot resten av de nordiske landene. Vi må se på SAS som helhet. Hvis man ønsker en representant som skal sitte for særnorske interesser, er det feil mann, sa Myklebust om seg selv.

- Vi kan ikke lenger opprettholde fire verksteder. Det var to alternativer: Å legge ned på Sola eller Gardermoen. Konsernsjefen har kommet til at han er inne i en fase der han skal ut av SAS, og det derfor er naturlig at dette ble lagt frem for konsernstyret. Det ble gjort i dag. Vi har kommet frem til samme konklusjon som styret i SAS Technical Services (STS). Dette er en typisk krevende omstillingssak, hvor det ikke er rom for Sola. Mest hensiktsmessig å ha verkstedet i nærheten av hovedstaden når det bare er plass til ett, sa Myklebust.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

- Planlagt spill
Per Ramslie i Norsk Flytekniker Organisasjon Sola snakker fra salen: - Vi fikk produktansvarer for 53 Boeing-fly. Vi så for oss et langt liv med denne beslutningen. Vi har omstilt oss og gått ned i lønn. Og så skal vi få vite på kort tid at vi skal nedlegges. Dette er planlagt spill, og vi er ikke bare forbanna, men vonbråtne, sa han.

SAS-toppene mente det ikke var noe fornuftig alternativ til nedleggelse.

- Markedet har endret seg. Er det mulighet for at SAS kan se oppgang igjen? Alle vi har snakket med, sier nei. Dette er en permanent nedgang på 30 prosent. Derfor må vi legge ned et sted. Det er spørsmål om hvor, og valget har falt på Sola, sa Lindegaard.

- Vi hadde valget mellom pest og kolera, sa han også.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: EPA/Reimar Juul

Press?
Myklebust ble også spurt om det var politisk press i saken. - I fem år har vi merket presset fra en ekstrem sterk omstilling i flybransjen. Opplever ikke situasjonen som noe politisk press fra de nordiske landene. Men landene har sterke oppfatninger om hva SAS bør gjøre. Det overrasker meg ikke at det kommer slik debatter ved nedleggelselsen på Sola, sa Myklebust.

Mer omstilling
SAS-toppene la ikke skjul på at det må omstilling til.

- Omstillingsprosessen i luftfarten er på langt nær over, sa Myklebust.

- Problemstillingen er i realiteten den frie konkurransen. Flyselskaper som har lagt seg til noen vaner. De hadde tilnærmet monopol, og det er det vi sliter med i dag. Dette må løses med bedring på produkt og lønnsomhet, sa han.

Lindegaard sa det hadde vært en positiv utvikling i selskapet de siste kvartalene, men viste til presentasjonen av tallene for andre kvartal, i august, for detaljer.

Går før tiden
På pressekonferansen ble det også klart at konsernsjef Jørgen Lindegaard går av 1. august. Dermed går han ikke umiddelbart, slik enkelte hadde spekulert i, men han slutter tidligere enn den opprinnelige planen, som var innen november.

Visekonsernsjef Gunnar Reiten blir fungerende konsernsjef fra 1. august det, til en ny kandidat er på plass.

Om Norwegian-saken sa Myklebust at den var alvorlig, men at han ikke var spesielt urolig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.