NA24.no

- Skrekkscenarioet er 20 dollar fatet


- Hvis oljeprisen skulle falle ytterligere, skrekkscenarioet er 20 dollar fatet, helt ned mot variabel kostnad for produsentene, er det en trussel mot verdensøkonomien, eier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.
- Hvis oljeprisen skulle falle ytterligere, skrekkscenarioet er 20 dollar fatet, helt ned mot variabel kostnad for produsentene, er det en trussel mot verdensøkonomien, eier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning. Foto: Gediminas Zilinskas
Sist oppdatert:
Oljeprisen stuper til nye bunner. Faren er voldsomme tap i kredittsystemet, advarer investeringsdirektør.

I et oljemarked som nærmest svømmer i olje har prisene i løpet av uken falt til stadig nye bunner for året, med noteringer på nivåer sist sett under verdens finanskrise i starten av 2009.

Fredag faller nordsjøoljen til 39 dollar per fat, etter at det internasjonale energibyrået har lagt frem sin månedsrapport.

- De er mer negative om utviklingen fremover. De sier at balansen i markedet neppe kommer før mot slutten av 2016. De er også ganske negative i forhold til hva OPEC besluttet. I dag er det mye den rapporten som har preget markedet, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt til Nettavisen Stocklink.

- Det er ingen bunn
Bare den siste uken er oljeprisen ned 11 prosent, et fall som startet etter at OPEC ikke klarte å bli enige om produksjonskutt. Siden toppen sommeren 2014 har overproduksjonen av olje, blant annet drevet av skiferrevolusjonen i USA, sendt oljeprisen ned mer enn 65 prosent.

- På kort sikt er det ingen bunn. Det er ikke et nivå hvor det sier stopp. Så lenge man fortsetter å få negative nyheter fortsetter bare prisene å falle. Oljeprisen har falt mye mer enn hva folk hadde forestilt seg, sier Saltvedt.

OPEC ser ut til å produsere nærmest hva remmer og tøy kan holde. Oljekartellets rapport for desember viste en produksjon på 31,7 millioner fat per dag i november, 230.000 flere fat enn i oktober. Det er ifølge Bloomberg den høyeste produksjonen siden april 2012.

- Skrekkscenarioet
Storbanken Goldman Sachs advarte tidligere i høst om at oljeprisen i verste fall kan falle ned mot 20 dollar fatet.

- En lav oljepris er netto positivt for verdensøkonomien, men blir den lav nok er det farlig for verdensøkonomien, mener investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.

- Hvis oljeprisen skulle falle ytterligere, skrekkscenarioet er 20 dollar fatet, helt ned mot variabel kostnad for produsentene, er det en trussel mot verdensøkonomien. Faren er tap i kredittmarkedene. Oljeprisen i 20 dollar kan gi en konkursbølge som er så stor at det utfordrer hele det globale finansielle systemet. Det er en av de store risikoene for 2016. Skulle det bli voldsomme tap vil hele bank og kredittsystemet destabiliseres. Tapene kan spinne ut av kontroll, sier investeringsdirektøren.

- I Norge blir det konkurser og mislighold uansett
Mens mye av tapet allerede er tatt i aksjemarkedet blir 2016 året hvor kreditorene må ta tap, mener Myrseth.

- Spørsmålet er hvor store tapene blir i banksektoren og i obligasjonsmarkedet, sier han.

På Oslo Børs er det allerede flere som vakler. Seismikkselskapet Dolphin balanserer på kanten av stupet, mens konkurrenten Polarcus har stanset rentebetalinger.

- Oljeprisen i 40 dollar fatet er som kjent veldig dårlig nytt for Norge. Man ser nå konkursspøkelset krype inn mot norsk oljeservicesektor. Mange ståleiende selskaper er priset som opsjoner, sier Myrseth.

- I Norge blir det konkurser og mislighold uansett. Man må nok over 70 dollar for at oljeselskapene skal fatte nye investeringsbeslutninger her, mener investeringsdirektøren.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere