*Nettavisen* Økonomi.

- Skremmende at mange synes det er greit å feste, og så være borte fra jobb dagen etter

SAMFUNNSPROBLEM: Ansatte som ikke møter på jobb på grunn av alkohol eller andre rusmidler, har blitt et økonomisk problem for samfunnet ifølge Erik Bergflødt. Foto: Espen Bless Stenberg (Nordlys)

Ansatte med rusproblemer er millionsluk for samfunnet.

HARSTAD (Nordlys.no): Mellom syv og ti prosent av arbeidsstokken i enhver kommune har rusproblemer, enten det er knyttet til alkohol eller andre rusmidler.

Dette er tall Erik Bergflødt i Harstad kommune sitter på. Han har i 30 år vært AKAN-kontakt, og har jobbet målrettet mot personer som har rusproblemer i det offentlige. Han forteller at hver dag forsvinner tusenlappene ut vinduet i det offentlige ved at personer med rusproblemer ikke møter på jobb.

- Det skremmer meg at så mange synes det er helt i orden å dra på fest dagen før jobb, og ikke møte opp dagen derpå. Jeg ser en stadig større toleranse for å ikke ta jobben seriøst etter man har vært på fest, sier Bergflødt, til Nordlys.

Ukefylla

AKAN står for Arbeidslivets komité mot alkoholisme og narkotika. Bergflødt har holdt uttallige foredrag som hovedkontakt. Han sammenligner rusrelatert fravær med tyveri fra arbeidsplassen.

– Å være borte fra jobb når man har vært på fest, er det samme som å stjele en printer fra arbeidsplassen som du har bruk for hjemme, som ikke bare snakker om Harstad isolert sett, men om landet som helhet.

Vi nærmer oss flere høytidsdager i mai. Enkelte av disse er inneklemte fredager, og dette er noe som genererer mange fraværsdager.

– Mange holder seg borte fra jobb på slike inneklemte dager. Ofte er det rusrelatert fravær, og ingen gjør noe med det. Nå om dagen er det langt mer normalt å drikke midt i ukedagene, og det skremmer meg, sier Bergflødt.

Pillemisbruk

Et annet eksempel han kommer med er de fem sammenhengende ferieukene.

– Før hadde man bare fire, og man reiste til Sverige og drakk tett i tre uker. Så hadde man ei uke å komme seg på før jobben startet. Så ble det innført ei femte ferieuke. Da ble man helt forvirra og begynte å drikke i fire uker i stedet. Det er et bilde på hvor problematisk det er med alkohol og andre rusmidler i samfunnet.

For det er ikke bare alkohol som er problemet. Mange ruser seg på andre stoffer i tillegg. Men med alkoholen kommer også pillemisbruket.

– Mange må ta piller for å klare å komme seg gjennom arbeidsdagen etter en fest. Det er heller ikke bra.

Millionsluk

Selv har Erik Bergflødt grepet inn i 150 rustilfeller i Harstad kommune iløpet av de siste 30 årene. Antall personer med problemer blant kommunens 2000 ansatte er nok langt høyere.

– Vi jobber målrettet for å hjelpe personer som møter på jobb påvirket av diverse stoffer. Det er et brudd på arbeidsreglementet, men målet er ikke at disse skal ut av arbeidslivet. Tvert imot.

Bergflødt anslår at det koster totalt 2000 kroner dagen for kommunen dersom en ansatt er borte. Han sier at det er langt billigere for samfunnet å gi personer med problemer hjelp til noen hundre tusen kroner, enn at vedkommede skal ende på gata.

– Havner et menneske utenfor arbeidslivet og ender som alkoholiker i 20 år fram i tid, vil det koste samfunnet 15-20 millioner å holde han eller henne gående. Slike tilfeller har vi mange av i Norge.

Han knytter hele 20 prosent av kommunenes utgifter ved sykefravær direkte til ulovlig fravær som følge av rusmisbruk.

– Dette er penger vi kunne brukt på skoler, helse, vedlikehold av veier, og mye annet. Slik er det ikke bare i Harstad, men over alt ellers i landet, legger han til.

Gjør tiltak

Personalsjef Max Jenssen i Harstad sier at det er bemerkelsesverdig lite problematikk knyttet til rus i Harstad. Sammenlignet med andre kommuner er det atskillig færre tilfeller, ifølge Jenssen.

– Men det betyr ikke at det ikke er flere tilfeller. Det Erik Bergflødt jobber med er å få større fokus på dette, slik at flere tilfeller kan bli avdekket, sier Jenssen.

Når det gjelder utgiftene Bergflødt viser til i Harstad, der han sier at mellom én og to millioner kroner forsvinner til ulovlig fravær, mener Jenssen at det antakelig er mer.

– Vi har nærmere 2000 ansatte på jobb hver dag, og omlag 150 ansatte melder fravær daglig. Hvis vi sier at noen få av disse er borte på grunn av rusproblematikk, så er én million årlig lite. Bergflødt har ihvertfallk ikke tatt for mye i, sier Jenssen.

Han legger til at Harstad kommune, sammen med AKAN-kontakten jobber for å løse problematikken.

– Harstad har samme utfordring som alle andre kommuner, og det gjelder å gjøre dette mer synlig. Nå skal kommunen sammen med HMS-rådgiver skolere verneombudene ute i enhetene, slik at det blir lettere å fange opp slike tilfeller, sier Jenssen.

Les flere artikler fra Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag