*Nettavisen* Økonomi.

- Skremmende at så mange er uvitende

Foto: Stig B. Fiksdal (DnB Nor)

DNB mener skolen må bidra til å få skikk på unges betalingsvaner.

16.04.12 21:27

I «Det Store Intervjuet» med Nettavisen før påske, tok DNB-sjef Rune Bjerke til orde for at de unge må lære privatøkonomi i skolen.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB – også kjent fra det populære TV-programmet Luksusfellen - forklarer hvorfor dette er viktig.

- En undersøkelse gjennomført for DNB viser at halvparten av de mellom 20 og 30 år ikke vet hva en betalingsanmerkning er.

- Møter stengte dører
- Hvis du har en betalingsanmerkning møter du stengte dører hos bankene når du søker boliglån. Det er skremmende at så mange unge er uvitende om dette, sier Sandmæl til Nettavisen.

Hun forteller at de unge gjerne forstår at de må spare til russebil, men de har ikke peiling på at man faktisk trenger 15 prosent egenkapital ved boligkjøp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Ifølge tall inkassobyrået Intrum Justitia har innhentet fra AAA Soliditet, var 27.894 unge i aldersgruppen fra 18-26 år registrert med betalingsanmerkning ved utgangen av 2011. Dette er en økning på hele 18 prosent fra året før.

Skyhøy inkassogjeld
Samlet inkassogjeld var 1,1 milliarder kroner.

Sandmæl tror mange nordmenn som sliter med inkassogjeld ville vært hjulpet dersom man hadde hatt mer opplæring i privatøkonomi i skolen.

Sandmæl er mye rundt på norske skoler for å gi opplæring i dette temaet. Hun forteller om pågang fra lærere som ønsker mer kunnskap om privatøkonomi for å kunne formidle til sine elever.

Pågang fra lærerne
I dag er privatøkonomi ikke på den obligatoriske timeplanen. I visse fag kommer man borti temaet, men det er langt i fra godt nok, ifølge Sandmæl.

- Men hvordan skal man få privatøkonomi inn i skolen?

Klikk på bildet for å forstørre.

- Å få det inn som del av et økonomifag, vil jo være mest relevant. Men det bør inn som en obligatorisk del, sier Sandmæl.

Hun mener det er naturlig å få dette inn i undervisningen fra 7. klasse.

- Når unge mennesker kjøper en TV til 4000 kroner på avbetaling, så reagerer de kanskje med å si: «Å så billig!», men de glemmer gjerne TV-en kanskje er dobbelt så dyr når en regner med renter og omkostninger, sier hun.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Alle kommer borti
Redaktør Rune Pedersen i Dine Penger er ekspert på privatøkonomiske spørmål. Han synes det er en god idé å få opplæring i personlig økonomi i skolene.

- Dette er noe vi med 100 prosent sikkerhet kan si at alle kommer borti. Det er viktig med økonomisk styring, og selvsagt konsekvensene av å ikke ha det, sier Pedersen til Nettavisen.

Mobiltelefon, mobilbruk og kjøp av spill er en gjenganger blant ungdom som ikke kan gjøre opp for seg, ifølge Pedersen

- Det er uansett fornuftig å skaffe seg oversikt - et enkelt budjsett, og ikke minst lære om renter og avdrag, sier han.

Pedersen opplyser at det ofte er avdragene, og ikke de høye rentene i seg selv, som gjør de unge til dårlige betalere. Kredittkjøpet skal ofte tilbakebetales i løpet av kort tid.

- Foreldrene må ta grep
Selv om skolen bør ta ansvar for opplæring i privatøkonomi, så er dette fortsatt en viktig oppgave for foreldrene.

Silje Sandmæl mener barn godt kan få lære litt om dette fra de er 5-6 år.

Foreldrene må forklare barna at det aller meste koster penger, også slike ting som varmtvannet de tapper i badekaret.

Det er også viktig å lære om nødvendigheten av å kjøpe ting i riktig rekkefølge, det å kunne prioritere.

Intet hull i veggen
- Da skjønner de at pengene ikke kommer ut av et hull i veggen, sier Sandmæl.

- Men nå sier du jo at opplæring i bruken av penger nettopp er foreldrenes ansvar. Har ikke skolen nok på timeplanen fra før?

-Jo, men ikke alle foreldre har forutsetninger for å lære barna. Økonomisk fornuft er noe som går i arv, sier Sandmæl.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag