*Nettavisen* Økonomi.

- Skulker jobben dagen etter 17. mai

FEST & FYLL: For mye alkohol 17. mai - byr på en forsinket uke for noen. - VI har det for godt i dette landet, mener Bedriftsforbundet. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

- Sover ut 17. mai-rusen. Altfor lett å ta fri, mener bedriftsleder.

13.05.15 13:28

Administrerende direktør Lars Erik Sletner i Bedriftsforbundet unner alle en langhelg i forbindelse med Himmelspretten, men er bekymret for mandagen – 18. mai.

- Vi vet at 60 prosent av korttidsfraværet skyldes rus. For mye drikking 17. mai kan gjøre at en del skulker jobben mandag 18. for å sove ut rusen. Det får jo ingen konsekvenser, men den rause sykelønnsordningen vi har her til lands, sier Sletner til Nettavisen.

Du kan lese mer om studien her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lars Erik Sletner vil stramme inn sykelønnsordningen. Foto: Morten Brakestad (Morten Brakestad/lysbordet.no)

- Festen drar ut

Han representerer 4000 medlemmer – og er spent på hvor mange som viser seg på jobb på mandag:

- Vi vet at mange bedrifter sliter med å få folk på jobb etter helligdager, fordi festen drar ut. Det er en stor utfordring, mener han.

Les også: Her kan 17. mai bli den våteste på hundre år

«Helt om natten – helt om dagen»

- Men dere vil vel ikke ha folk i bakrus på jobb, heller?

- Et godt ordtak er «helt om natten– helt om dagen», hvilket innebærer å møte edru på jobb, som avtalt. Hvis ikke- må arbeidsgiver ta regningen ved fravær som han/hun ikke kan påvirke. Det mener vi er helt feil. Det ville vært skjerpende om arbeidstaker selv måtte betale for første fraværsdag, sier han.

Les også: Stem på Norges fineste bunad

- Taper retten til full lønn hvis ...

Sletner viser til en forskrift om lønn 1. og 17. mai han tror mange arbeidsgivere ikke kjenner til:

»Arbeidstaker taper retten til full lønn 1. og 17. mai etter lovens § 3, første punktum, om han uten samtykke av arbeidsgiveren forsømmer sitt arbeids siste virkedag før eller første virkedag etter slik høgtidsdag . Dette gjelder likevel ikke om arbeidstakeren ved attest fra læge godtgjør at forsømmelsen skyldes sjukdom eller fraværet skyldes ferie, plikt til å ivareta offentlig ombud eller annen tvingende grunn.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.