*Nettavisen* Økonomi.

- Slapp av, boligselgere

Ingen grunn til selge unna i krakkfrykt, mener sjeføkonom.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Flere av landets boligeksperter nedjusterte sine boligprisanslag før jul - og før nyårets børsras.

NA24 - din næringslivsavis

Mens det verste jordskjelvet nå ser ut til å være over, frykter markedet fremdeles «etterskjelv» i form av negative nyheter fra USA. Med det får også en del boligeiere den store «skjelven» for at deres bolig vil rase i verdi.

Skulle børsen falle ytterligere, betyr det at ekspertene må justere ned forventningene til året atter en gang.

- Men først må vi ha en markant dårlig børsutvikling i hvert fall ut februar, kanskje i flere måneder, roer Kjell Senneset i Prognosesenteret

Han hevder det ikke er noen grunn til at folk i desperasjon skal selge unna hus og hjem i fare for et påfølgende boligkrakk

- Forskjellige drivere
Senneset sier det er en nokså tilfeldig link mellom børs og boligmarkedet rent historisk.

- Børsen er psykologisk drevet der ønsket om kortsiktig fortjeneste ligger til grunn, mens bolig i hovedsak er drevet av behov, forklarer han.

Det norske boligmarkedet, som foruten små svingninger har vært i kontinuerlig opptur siden 1992, har i så måte både overlevd børsfallene vi opplevde i forbindelse med Asia-krisen i 1998 og ved dot.com-boblen som sprakk i 2000, etterfulgt av terror-angrepene året etter.

Senneset vurderer den siste tidens børsfall som en justering. Hvis turbulensen på børsen vedvarer, er det mer fare på ferde:

- Det er resesjon eller ikke som er stikkordet her, slår Senneset fast, med henblikk på den amerikanske økonomien.

- Relativt immune
Skulle ikke de amerikanske rentekuttene og andre krisepakker demme opp for nedgangstidene som lurer, tror sjeføkonomen det igjen kan slå negativt ut på norske bedrifters investeringslyst.

- Vi er relativt immune mot dette i Norge. Uansett vil det ta lang tid før det gir utsalg her, og det vil i hvert fall ikke komme før neste år, legger han til.

Han mener krisekuttet den amerikanske sentralbanken kom med tirsdag, på 0,75 prosentpoeng, ikke nødvendigvis er et signal til vår mann på saken, Svein Gjedrem, om at han må skjære i den norske styringsrentesøylen.

Mens markedet forventer at renten blir værende på 5,25 prosent, eller går ned, er det foreløpig ingen tegn til at Gjedrem unnlater å sette opp renten enda en gang innen året er omme.

Lite hopp mindre betydning
Også Senneset tror Gjedrem akter å gå motsatt vei av Ben Bernanke i USA - og stramme renteskruen til 5,5 prosent i forbindelse med lønnsoppgjøret.

- Små rentejusteringer betyr ganske lite. En tommelfingerregel er at en prosents renteøkning betyr 1-2 prosent prisnedgang på boligmarkedet, og omvendt, forklarer han.

En kvarting opp eller ned gir med andre ord kun utslag på boligprisene i leiet 0,5 prosent eller mindre.

Boligspekulantene, som har kjøpt seg opp i nybygg med tanke på å selge med stor fortjeneste, har også en nøkkelrolle i boligprisutviklingen:

- Det nye fenomenet har blandet seg inn i analysene våre på en litt ugrei måte, sukker Senneset, og serverer de samme boligspekulantene store deler av skylden for høstens boligprisfall.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag