*Nettavisen* Økonomi.

- Slår under beltestedet

Foto: Heiko Junge (SCANPIX)

Eiendomsmeglere føler seg mobbet av Karita Bekkemellem.

26.10.06 17:11

Les NA24 på mobil

Forbrukerminister Karita Bekkemellem sier til Dagens Næringsliv at meglerhonorarene er både urimelig og umoralske. Det får temperaturen hos Norges Eiendomsmeglerforbund til å koke.

- Vi reagerer sterkt når en statsråd, mot bedre vitende, bruker DNs meningsløse utregning av eiendomsmeglernes timepris rått og uhemmet for å frata forbrukernes mulighet til å velge provisjon som beregningsmåte for vederlaget, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Føler seg mobbet
Tveter syntes det er rimelig sløvt av Bekkemellem å ta DNs tall for god fisk når hun selv satt med de riktige tallene for tre uker siden.

- Dette er rimelig sløvt av henne. Det som imidlertid sårer mest er at hun stempler en hel bransje som umoralsk. Slik hører ingen steds hjemme når hun ikke har grunnlag for å si slikt, sier han.

Nå føler eiendomsmeglerne seg mobbet av statsråden:

- Vi opplever det som mobbing av en hel yrkesgruppe, når hun bruker et klart uriktig utgangspunkt.

Tveter mener Bekkemellem fremstiller en bransje med hardt arbeidende eiendomsmeglere med en snittinntekt på ca kr 450.000 som umoralske.

Klikk på bildet for å forstørre.

Feil tall
Tveter mener honorarene i avisen bygger på helt gale tall, og at de ikke har tatt høyde for alt en megler gjør.

- Å beregne timeprisen ut fra stoppeklokkemetoden på det enkelte oppdrag gir et merkelig resultat. Det blir som å beregne en 100-meterløpers lønn pr meter han løper. Det blir som alle skjønner - helt meningsløst. Men verre er det at en statsråd som sitter på faktainformasjonen bruker en slik utregning for å begrense folks valgfrihet, sier Tveter.

Han forklarer at ut fra DNs påstander skal en megler gjennomføre cirka fire megleroppdrag i uken, det vil si 200 oppdrag i året. Ganget opp med antall meglere blir det i alt 600.000 boligomsetninger i året. Faktiske tall fra Kredittilsynet viser at meglere i gjennomsnitt utførte i underkant av 45 oppdrag, og ikke 200.

- Tar seg mindre betalt
Ifølge tall fra Kredittilsynet omsetter de rundt 3000 eiendomsmeglerne i Norge ca 131.000 boliger, og får et gjennomsnittlig vederlag til foretaket på 35.000 kroner pr oppdrag.

Dersom man i tillegg støter seg på brukerundersøkelser fra Norges Eiendomsmeglerforbund som viser at meglerne bruker i gjennomsnitt cirka 30 timer per boligoppdrag blir summen en helt annen enn det som fremgår av DNs oppslag hevder Tveter.

- Om vi deler vi denne summen på 30 timer blir timeprisen 1.100 kroner. Det er 2.000-2900 kroner mindre enn DNs estimat, sier Tveter.

- Vet ikke hva hun foreslår
Forslaget om tvungen bruk av timepris er et slag mot forbrukernes frihet til å velge avlønningsmåte for sin eiendomsmegler. En frihet som langt de fleste forbrukere ønsker å beholde, mener Tveter.

- Jeg er ikke helt sikker på om hun vet hva resultatet av det hun foreslår kan bli, sier han.

Den eneste som vinner på timebasert eiendomsmeglerhonorar er selgere av lettsolgte millionvillaer i store byer, mens alle som har tyngre boliger å selge får svi.

Karita Bekkemellem har ikke svart på NA24s henvendelser torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag