NA24.no

Foto: Colourbox (Kalinovsky Dmitry)

- Slik kaster mange bort tusenlapper

Sist oppdatert:
- Mange behøver ikke å kjøpe innboforsikring.

Prisen for en innboforsikring med en dekning på 500.000 kroner varierer fra 946 kroner årlig til 2.220 kroner årlig viser oppdaterte tall fra Finansportalen.no.

Et studium på fire år kan derfor bety totale innboforsikringskostnader på fra cirka 4.000 kroner opp til cirka 9.000 kroner. Men for mange er dette bortkastede penger.

Se fersk prisoversikt på innboforsikring nederst i artikkelen

Det er nemlig langt fra alle studenter som behøver å tegne egen innboforsikring når de flytter hjemmefra.

- Vi får mange henvendelser fra studenter som er i tvil om behovet for egen forsikring nå ved studiestart, sier pressetalskvinne i Tryg forsikring Heidi Tofterå Slettemoen.

Det er ulik praksis på innboforsikring av borteboende studenter blant forsikringsselskapene.

- Hos oss er det ingen tidsbegrensning på hvor lenge verdigjenstandene dine er dekket av dine foreldres innboforsikring, dersom du bor på midlertidig adresse i Norden, opplyser Slettemoen.

Det er først nå du endrer den folkeregistrerte adressen, at du bør tegne innboforsikring selv. I et studentkollektiv kan dermed ulike regler gjelde for beboerne, avhengig av hvilken adresse de er registrert på i Folkeregisteret.

Medbrakte møbler dekkes
- Selv om du kjøper leilighet, vil dine medbrakte eiendeler kunne dekkes av dine foreldres innboforsikring om du ikke endrer folkeregistrert adresse. Egen innboforsikring trenger du kun for nyanskaffelser spesielt til den nye leiligheten, dersom du endrer folkeregistrert adresse eller flytter til et studiested utenfor Norden, forteller hun.

Slettemoen oppfordrer derfor alle studenter til å sjekke om de er dekket foreldrenes innboforsikring.

- Og sjekk for all del også at dekningen er god nok, for den varierer fra selskap til selskap. Er det verditak eller tidsbegrensning hos selskapet dine foreldre har, må du være våken, sier Slettemoen.

Tenk uføreforsikring
Selv om studentene altså i mange tilfeller kan kutte ut egen innboforsikring, er det andre typer forsikring som kan være høyst aktuelle.

- For eksempel bør studenter vurdere å skaffe seg en egen uføreforsikring. Den sikrer mot økonomisk ruin ved eventuell uførhet som følge av skade eller sykdom, sier Slettemoen.

Studenter over 20 år er dårlig dekket ved uførhet. En person som blir ufør før fylte 26 år, får utbetalt knappe 200.000 kroner årlig fra folketrygden.

En uførekapitalforsikring som gir en engangsutbetaling på 700.000 - 800.000 kroner ved uførhet, koster bare et par hundre kroner måneden for en person i 20-årene.

God reiseforsikring
En god reiseforsikring er dessuten noe de fleste trenger – særlig studenter.

- Med de beste reiseforsikringene er du i praksis dekket fra du går ut døren, for eksempel for å handle mat eller på vei til lesesalen. Du kan til og med få erstatning om du for eksempel blir frastjålet lommeboken på byen, sier skadedirektør i Tryg Karsten Kristiansen.

Priser innboforsikring
(kilde: finansportalen.no 14.08.13)

Benyttede søkekriterier: Enebolig (bygget i tre), dekning på 500.000 kroner, egenandel 4.000 kroner. Ikke utleie i forsikret bolig. Boligen har brannvarsler og overspenningsvern.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere