- Slik lurer du deg unna rentehoppet

Foto: Thor Nielsen (Fotograf Thor Nielsen)

Men du må være kjapp...

22.02.13 10:13

Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN er vanligvis kritisk til fastrente på boliglån. Ekstraordinære forhold gjør at han mener det nå kan være smart å binde.

- Det er veldig usikkert hvordan den flytende renten vil påvirkes av nye reguleringer. Blir det et ekstraordinært rentehopp, som mange tror, kan du unngå det gjennom valg av fastrente nå, sier Reite til Nettavisen NA24.

Tidligere har han advart mot fallgruvene ved det å binde renten på boliglån. Hovedargumentene er at flytende rente nesten alltid er billigere enn fastrente og at fastrente binder deg til banken din mer enn godt er.

Les mer om fallgruvene ved fastrente i artikkelen: Den store rentefellen

Tiden inne for et renteveddemål
Det som gjør at Reite endrer mening er situasjonen som har oppstått i det norske bankmarkedet.

Nye europeiske krav til bankenes egenkapital og særnorske innstramminger fra Finanstilsynet gjør at norske banker sannsynligvis vil skru opp den flytende renten.

- Staten innfører flere tiltak som kommer til å kunne presse utlånsrenter i været. Det er nå stor usikkerhet om effekten, men enighet om retningen påendringene. Selv om fastrente normalt er økonomisk ugunstig over tid, så er det nå litt større grunn til oppmerksomhet hos kundene. Dersom effekten av statlige krav til risikobuffer og økt kapital for boliglån gjør at vi får et rentehopp på 0,5 ti ett prosentpoeng så er dette enda ikke fullt ut reflektert i fastrentesatsene. Kanskje er derfor et renteveddemål gjennom å binde renten litt gunstigere nå enn normalt, sier Reite.

Dersom du vurderer å binde bør du være kjapp. Noen av storbankene har allerede begynt å heve renten på fastrentelån.

Snart hever bankene den flytende renta
De siste månedene har prisen på bankenes råvare, pengemarkedsrenten NIBOR (renten banker betaler for å låne av hverandre) gått ned. Bankene har imidlertid ikke gitt bankkundene denne goden - i form av lavere rente.

Og selv om det har blitt billigere for bankene å låne inn penger, varsles det av blant annet landets største bank, at rentene skal enda høyere.

- DnB bruker det meste av overskuddet til å bygge opp mer kapital, slik myndighetene legger opp til. De siste fem årene har vi bygget opp 50 milliarder kroner ekstra, men med de nye reguleringene myndighetene signaliserer er ikke dette nok. Derfor må eierne våre få mindre utbytte, DnB må kutte kostnader og kundene må belage seg på dyrere lån, sa Thomas Midteide, konserndirektør kommunikasjon i DnB, nylig til Nettavisen NA24.

Les mer årsakene til at bankene snart vil heve renta i saken: - Slik skviser politikerne norske bankkunder og Beviset på at bankene skviser kundene

Lukter lunta
Ferske tall fra SSB antyder at mange lånekunder allerede har skjønt hva Reite snakker om når han anbefaler binding for å lure seg unne rentehevinger.

Ved årsskiftet var 10,1 prosent av bankenes utlån til norske lønnstakere fastrentelån. Det er den høyeste fastrenteandelen siden sommeren 2004, ifølge SSB.

Statistikken viser at fastrenteandelen hos alle typer finansforetak, som i tillegg til banker inkluderer kredittforetak og statlige låneinstitutter, økte til 10,7 prosent ved utgangen av fjoråret, mot 8,6 prosent på tilsvarende tidspunkt i fjor.

- Har norske lånekunder allerede tatt til seg rådet ditt?

- Jeg tror mer det er et uttrykk for at fastrentene har ligget lavt, og i noen tilfeller lavere enn flytende rente en stund. Samtidig har vi jo hatt svært lav andel kunder med fastrentelån. Usikkerheten rundt effekt av statlige reguleringer er vel først slått inn med full tyngde de siste ukene, tror Reite.

Normalisering om to tre år fra nå
Han tror effekten av økte statlige krav vil avta og en normalisering av rentesettingen når bankene har nådd nye egenkapitalnivåer om to til tre år.

En undersøkelse Nettavisen NA24 utførte tirsdag viser at i øyeblikket er det Nordea og Sparebanken Sogn og Fjordane som tilbyr de beste fastrentene over tre år (inntil eventuell normalisering)

Med utgangspunkt i et boliglån på 1,5 millioner kroner der kunden stiller meg egenkapital på henholdsvis 280.000 kroner (finansieringsgrad på 84 prosent) og 530.000 kroner (finansieringsgrad på 74 prosent) tilbyr Sparebanken Sogn og Fjordane den billigste treårs-fastrenten med en effektiv rente på 3,72 prosent.

Har du mer egenkapital (finansieringsgrad innen 74 prosent) er det Nordea som i øyeblikket har det beste tilbudet på bindingstid over tre år med en effektiv rente på 3,69 prosent. Les mer i artikkelen: Landets beste og verste fastrente

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag