*Nettavisen* Økonomi.

- Slik skal du oppdra muslimske barn

Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)

- Slutt å importere ektefeller og la barna deres få gifte seg ut av kjærlighet.

15.11.12 11:59

Stortingsrepresentant og lederen av Fremskrittspartiet i Oslo, Christian Tybring-Gjedde har 10 råd til oppdragelse av muslimske barn.

Han mener Sosialistisk Venstrepartis Akthar Chaudry er helt på bærtur, når han oppfordrer unge muslimer til å spørre om imamenes holdninger.

Torsdag er FpU-lederen Himanshu Gulati gjesteredaktør i Nettavisen. Still spørsmål til ham her!

- Hvorfor i all verden skal moskeene blandes inn i dette? Det er vel ikke slik at unge muslimer i opprør naturlig søker til moskeene? Men hvis så er tilfelle, så må det jo være noe riv ruskende galt med religionen. Også norsk ungdom går gjennom en protesttid i oppveksten, men den er nesten utelukkende for mer frihet og færre regler, sier Christian Tybring-Gjedde til Nettavisen NA24.

- Tier om årsaken

- Alle virker svært opptatt av å angripe symptomene, mens alle tier om årsaken. Hva om muslimske ungdommer kunne se seg rundt og oppleve hvordan norske ungdommer oppfører seg. Kanskje unge muslimer kan lære noe, om ikke annet, så kan de ha noe å lære av hvordan norsk ungdom av begge kjønn omgås hverandre, sier Tybring-Gjedde.

Frp-lederen er glad for at Chaudry er klar og tydelig i sine grunnleggende verdispørsmål.

- Jeg oppfordrer han samtidig til å gjenta disse prinsippene i alt brosjyremateriell som han vil få utarbeidet ifm. valgkampen neste år. Også det valgkampmateriellet som blir utarbeidet på andre språk enn norsk, sier Tybring-Gjedde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Det er imidlertid noen forhold han stusser over.

- Hvorfor ønsker muslimsk ungdom å i det hele tatt oppsøke moskeer for å lytte til gamle konservative antiliberale menn. Ungdommer flest i Norge har et motsatt utgangspunkt. Nemlig ungdommelig rastløshet, frihetstrang og opposisjon til foreldregenerasjonen. Hvorfor er ikke dette en naturlig utvikling blant muslimsk ungdom?, spør Tybring-Gjedde.

- Jeg stusser videre over at radikalisering kobles til diskriminering. Det finnes det ikke noe belegg for. Da må man i så fall undres over hvorfor ikke kristne med afrikansk bakgrunn radikaliseres, eller hva med tamiler eller ahamdiyya muslimer? spør han videre.

- Potensielle terrorliste

Ifølge Tybring-Gjedde mener Chaudhry at konservative muslimer og islamister er potensielle terrorister.

- Det er oppsiktsvekkende i seg selv. Chaudhry vet utmerket vel hva som forkynnes i moskeene. Og de prinsippene som han lister opp er ikke en del av dette. Det skyldes at islams læresetninger bryter med vestens verdisystem, sier Tybring-Gjedde.

- Min oppfordring til Akhtar Chaudhry er at han forsøker å påvirke barneoppdragelsen som foregår i muslimske hjem. Og jeg håper derfor han vil støtte de rådene jeg presenterte noen år tilbake, og som jeg gjentar under:

1. Snakk norsk til barna i hjemmet

2. La barna se på norsk barne-TV og lytte til norsk radio

3. Les norske eventyr og barnebøker for barna

4. La barna (jenter og gutter) besøke klassekamerater, overnatte hos venner og delta i bursdagsfeiringer (sosialiseringen skjer utenom skoletiden)

5. Engasjer dere i barnas skolehverdag gjennom foreldremøter og FAU

6. Ikke send barna på Koranskoler etter skoletid, la barna heller bruke denne tiden til lekselesing og lek

7. Vær aktive i nærmiljøet - delta i idrettslagene, musikkorpsene og på dugnadene

8. Slutt å ta med barna på månedslange ferier i opprinnelseslandet

9. Slutt å importere ektefeller og la barna deres få gifte seg ut av kjærlighet

10. Frigjør døtrene deres. La de få prøve seg fram i det norske samfunnet - ikke legg kulturelle eller religiøse restriksjoner og begrensninger på deres frihet

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Stalinistisk

Akthar Chaudry har valgt å ikke kommentere saken, men leder av Rød Ungdom, Seher Aydar, mener det er noe stalinistisk over det Tybring-Gjedde sier.

- Det meste her er selvsagtheter alle er enige i, resten er kulturkontroll med totalitære trekk. Dette er ikke tiltak mot ekstremisme, men mot at folk har forskjellig bakgrunn og kultur. Det er noe stalinistisk over Tybring-Gjedde når han mener alle skal være helt like. Mener han virkelig at det er politikernes jobb å bestemme hvilke eventyr folk skal lese for barna sine? spør Aydar.

- Hvis jeg noen gang får et barn skal jeg snakke kurdisk hjemme, ta barnet mitt med til ferier og lese eventyr som jeg vokste opp med. Men samtidig kommer jeg til å fortsette å delta på dugnader, jeg kommer til å lese Asbjørnsen og Moe til barnet mitt, jeg kommer til å be barna velge partner av kjærlighet og engasjere meg i barnas skolegang. Det er ikke språket vårt, eventyrene våre eller feriene som skaper ekstremisme, sier Aydar.

- Det beste han kan gjøre mot ekstremisme, er å slutte å provosere med vilje. Tybring-Gjedde er en nyttig idiot for alle ekstremister som prøver å rekruttere muslimer til å tro at nordmenn flest hater dem og ikke respekterer religionsfriheten deres, sier Aydar.

Torsdag er FpU-lederen Himanshu Gulati gjesteredaktør i Nettavisen. Still spørsmål til ham her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.