NA24.no

- Slipper heldigvis konkurs til jul

Sist oppdatert:
Båtmessesjef Erlend Prytz mener kutt i båtindustrien er høyst nødvendig.

- Det er veldig leit med kuttene og nedbemanningen som nå gjøres, men heller kutt nå enn konkurs til jul, sier administrerende direktør for Norboat Erlend Prytz til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Det er 11. gang messen arrangeres på Kadettangen i Sandvika, men i år har stemningen i bransjen vært mer dyster enn noen gang grunnet kraftig nedbemanning.

Nedbemanning
Ubekreftede tall sier at mellom 3-400 personer er permittert fra båtbransjen i år. Salget har stupt, og har en nedgang i siktet 20-30 prosent, uavhengig av leverandør.

- Det er faktisk en større nedgang enn vi hadde ventet, sier Prytz til NA24, og legger til at man hadde estimert en nedgang på kun rundt fem prosent.

Prytz mener grep man gjør i bransjen er nødvendig, og gjør den rustet for morgendagen. Trygve Hegnars selskap Periscopus eier båtprodusenten Windy.

- I første runde måtte 29 personer går, og siste runde var det 24 som måtte gå, sier administrerende direktør Knut Heiberg-Andersen i Windy til NA24.

Det er totalt rundt 100 personer igjen i selskapet som har hovedkontor i Arendal.

Det er ikke bare Windy som permitterer; også Nidelv, Skibsplast, Joda Industrier, Askeladden har bedt ansatte ta sin hatt å gå. Los Marine måtte ta en tunge veien til skifteretten og melde oppbud.

Lakrisbåter
Norboat-sjefen serverer lakrisbåter, og mener næringen blir svartmalt.

Båtkunder smiler hele veien til banken med valutafordelen mot USA og England når de investerer i nye båter. Disse valutaene har svekket seg kraftig mot norske kroner.

- Det gjøres nødvendige tiltak for at bransjen skal overleve. Det er nå vi har tid til å analysere og forberede oss på et dårligere marked, forteller Prytz.

Den største nedgangen er i prisklassen fra en halv million til 2,5 millioner kroner. Småbåter på 400-500.000 kroner er det segmentet som går best, ifølge sjefen.

- Dyre «fort-fort-båter» er vanskelig å selge, sier han, og hevder at i prisklassen over 2,5 millioner selger i samme tempo som før, for de med penger.

Fortsatt liv
550 båter er utstilt på årets messe på en to kilometer lang brygge, med 50-60 telt.

- Båtinteressen er fortsatt veldig høy i Norge, sier han, og kan i år hvis til alt fra seilbåter, seiljoller, daycruisere, rib-er, familiebåter, snekker, kajakker og kanoer.

Båtene på årets utstilling er i alle prisklasser i strekket fra noen tusen til tyve millioner kroner i merket Princess.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere