*Nettavisen* Økonomi.

- Soldatene dine bruker dop

En av verdens mest ettersøkte menn langer ut mot George W. Bush i ny video.

27.04.06 14:11

En islamistisk nettside publiserte tirsdag en video med terror-toppen Abu Musab al-Zarqawi, melder AP.

Al-Zarqawi, som er lederen for al-Qaida i Irak og en av bin Ladens nærmeste medarbeidere, er i likhet med sin leder en av verdens mest ettersøkte menn.

Han har tidligere kun gitt lyd fra seg på lydbånd.

Krig mot Vesten
I den ferske videoen anklager al-Zarqawi Vesten og USA for å føre en korsfarer-krig mot Islam, men fastslo samtidig at «muslimske hellige krigere står stødig».

Al-Zarqawi hevdet også at amerikanske militærstyrker er i dyp trøbbel i Irak.

- Hvorfor forteller du ikke folk at dine soldater begår selvmord, bruker dop og tar piller for å sove? spurte al-Qaida-toppen med henblikk på USA-president George W. Bush.

- Ved Gud - dine drømmer vil bli knust av vårt blod og våre kropper. Det som vil komme er enda verre, sa han.

Al-Zarqawi har både skjegg og bart i videoen, og er iført sorte klær med ammunisjons-esker hengende fra nakken og en rifle i hånden.

Videoen kommer bare to dager etter at Osama bin Laden oppfordret alle muslimer til å støtte krigen mot Vesten i et nytt opptak.

Dømt til døden
Al-Zarqawi, som er fra Jordan, har tidligere tatt på seg skylden for noen av de mest omtalte selvmordsaksjonene i Irak, i tillegg til andre typer angrep, som bombingen av to turisthotell i Jordan i november i fjor.

Han er blitt dømt til døden flere ganger, deriblant for å ha planlagt angrep med kjemiske våpen i Jordan, for å ha drept den amerikanske diplomaten Lawrence Foley i 2002 og for et mislykket selvmordsangrep.

I juni 2004 ble han dømt til 15 års straffearbeid for angrep mot amerikanske soldater i Irak.

Ble stille
I de siste månedene har imidlertid al-Zarqawi holdt en adskillig lavere profil, og skal ha blitt medlem av en annen blokk med radikale grupper. Noen av de radikale lederne har sagt at han ble presset ut av sitt miljø og bedt om å holde en lav profil.

I januar sa al-Zarqawis gruppe i en internett-uttalelse at jordaneren hadde blitt med da fem andre irakiske opprørsgrupper dannet «Mujahedin-rådet» eller «Det konsultative rådet av hellige krigere».

Siden da sluttet al-Zarqawis gruppe å utstede uttalelser på nettet, og al-Zarqawi selv har ikke gitt lyd fra seg i opptak siden januar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag