*Nettavisen* Økonomi.

- Solgte mer aksjer enn de kjøpte

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

I september var småsparerne ivrige gevinstsikrere.

01.10.09 16:00

September skilte seg ut i forhold til hva som er vanlig. Historisk har september vært den svakeste børsmåneden i løpet av året med en gjennomsnittlig fall på 2,6 prosent. I år steg derimot Oslo Børs med 7,8 prosent og sørget for at tredje kvartal ble avsluttet med en oppgang på hele 14,5 prosent.

NA24 – din næringslivsavis

- Det som er nytt i september ved siden av at det faktisk ble en hyggelig måned med tanke på oppgangen, er at norske privatinvestorer solgte aksjer for mer enn de kjøpt på Oslo Børs. Det er faktisk første gang siden september i fjor at de nettosolgte i så stor grad, sier Anders Skar til NA24.

Han peker på at det var en måned tidligere i år at småsparerne nettosolgte, men det var i langt mindre grad enn hva tilfellet var i september.

Flere vender tilbake
Skar mener dette er et klart tegn på at de mindre private investorene benyttet anledningen til å ta gevinst etter en kraftig opptur så langt i år. Hovedindeksen på Oslo Børs har siden starten av året steget nær 43 prosent.

Pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs skriver i en pressemelding at aktiviteten i aksjemarkedet økte med nye 20 prosent i september. Det skjer etter en bedring på 30 prosents i august.

- Det befester børsens inntrykk av at flere er i ferd med å vende tilbake til markedet og at markedet er i ferd med å normaliseres. I september ble det i gjennomsnitt omsatt for 6,5 milliarder kroner hver dag og gjennomført 65.725 transaksjoner, skriver Olsen.

De fire rene nettmeglerne Nordnet, Netfonds, E*Trade og Skandiabanken hadde samlet 19,9 prosent av transaksjonene i september, og sto for 15,6 prosent av omsetningen i samme måned. Nordnet var største meglerhus målt i antall transaksjoner med en andel på 11,7 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettosolgte
Ifølge en månedlig pressemelding fra Nordnet viser at privatpersoner nettosolgte aksjer for 389 millioner i september. Det gikk ikke utover aktiviteten som økte med 16,2 prosent i antall transaksjoner og 20,5 prosent målt i omsatt volum sammenlignet med august. Likevel er det noe lavere enn i september i fjor.

- I det korte perspektivet synes privatpersoner å være usikre på børsens videre utvikling. Børsen har steget mye hittil i år, og de private sparernes handlinger fremover bestemmes nok mye av det som skjer i den kommende resultatsesongen for tredje kvartal, skriver Skar i en pressemelding.

Som vanlig ble StatoilHydro den mest omsatt på Oslo Børs i september og sto alene for 17,8 prosent av den totale omsetningen. Det viser statistikken fra Oslo Børs og oljekjempen var også mest nettokjøpt blant kundene til internettmeglerne.

Måtte ut av DNO
Det var likevel et annet oljeselskap som stjal den største oppmerksomheten. Bråket rundt DNO skapte et massivt fall.

- DNO-aksjen ble nesten halvert da den kom i handel etter to dagers suspensjon i tilknytning til at kurdiske selvstyremyndigheter suspenderte DNOs virksomhet i Nord-Irak, som var foranledningen til suspensjonen på Oslo Børs. Aksjen tok seg imidlertid noe opp i dagene som fulgte, og kursfallet måneden sett under ett ble 35 prosent, Skriver Olsen.

Hos Nordnet har de også merket seg at det har vært de samme aksjene som har preget listen over de mest populære.

- Unntaket er selvfølgelig DNO som vi finner både på listen over de mest handlede og mest solgte aksjene i september. Her var det i stedet dessverre mange som måtte gå ut av aksjen med tap når aksjen åpnet for handel etter suspensjonen, sier Skar.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag