*Nettavisen* Økonomi.

- Solhjell forsøker å latterliggjøre oss

Foto: (Montasje/Scanpix)

Frps Per-Willy Amundsen går hardt ut mot miljøvernministeren, som han mener bruker hersketeknikker.

29.01.13 10:01

- Solhjell forsøker å latterliggjøre sine meningsmotstandere, sier Per-Willy Amundsen, Fremskrittspartiets klimapolitiske talsmann, til Nettavisen.

Amundsen reagerer på uttalelsene som miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) ga til Nettavisen lørdag, der han påpekte at «bortimot all forskning» viser at klimaendringene er menneskeskapte.

Solhjell slo tilbake mot milliardær Øystein Stray Spetalen, som kritiserte ham for å være så skråsikker om global oppvarming.

- Jeg mener Spetalen tar feil, sa Solhjell, og la til:

- Han har sikkert lest mye, men jeg tror det er veldig viktig å skille mellom hobbyteorier og vitenskap. Jeg tror det er veldig farlig å høre på hobbyteorier, advarte han.

- Forsøker å kvele debatten
Solhjell påpekte at forskningen på området er «ekstremt overbevisende».

- Det er jo ikke slik at bare noen sier at klimaendringene er menneskeskapte. Det er slik at bortimot all forskning, det vil si forskningen som er seriøs, sier at det er menneskeskapt, sa han.

Amundsen reagerer på at Solhjell bare avfeier kritikken.

- Solhjells tilsvar til Spetalen er bare nok et eksempel på hvordan CO2-teoriens misjonærer avfeier alle kritiske spørsmål som utfordrer vedtatte «sannheter», uten å forholde seg til argumentasjonsrekken, sier han.

Solhjell: - Spetalen tar feil
Spetalen: - Jeg har vesentlig mer vitenskapelig bakgrunn enn ham

Han mener Solhjell med dette forsøker å kvele debatten.

- Gjenkjennelig nok forsøker Solhjell å gi inntrykk av at Spetalen ikke forstår forskjellen på hobbyteorier og «ordentlige» teorier fra «ordentlige forskere». Han avviser problemet uten å gå inn sakskomplekset. På toppen av alt er dette «veldig farlig», sier han, og legger til:

- Med andre ord er det farlig å tenke annerledes enn det som er politisk korrekt, ikke akkurat en åpen invitasjon til en fordomsfri debatt. Solhjell ønsker ingen debatt, han søker å stoppe den, sier Amundsen.

- Svarer ikke på det mest interessante
Bakgrunnen for krangelen mellom Spetalen og Solhjell, er en e-post fra Spetalen der han kommenterer observasjoner fra NASA og Storbritannias meteorologiske institutt, som ble omtalt i en artikkel om global oppvarming i Finansavisen.

Rapporten fra Storbritannias meteorologiske institutt sa nemlig at det ikke har vært noe temperaturstigning på 16 år. NASA vedgår samtidig at dette har ført til at man tror at global oppvarming har stoppet opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Falch, Knut

«Bomskudd fra Øystein Stray Spetalen om global oppvarming. Klimaskeptikere må møtes med harde fakta», tvitret Solhjell, noe som fikk Spetalen til å angripe miljøvernministeren gjennom Nettavisen.

Amundsen mener Solhjell ikke svarer på det som er mest interessant.

- Det Solhjell ikke svarer på er langt mer interessant. Han står uten svar på hvorfor den globale temperaturen ikke har steget de siste 10 til 16 årene, noe som harmonerer svært dårlig med CO2-teorien. Han er meget dyktig til å karakterisere sine meningsmotstandere, men klarer ikke å forsvare sitt eget syn gjennom argumenter. Det er udiskutabelt at temperaturen ikke har steget de siste 10 til 16 årene, sier han.

- Kartet stemmer ikke
Amundsen mener rett og slett at de som tror på teorien om global oppvarming, har et problem.

- Klimafanatikerne har et problem med sin religion. Kartet stemmer ikke med terrenget. Den observerte globale temperaturutviklingen de siste 10-16 år viser ikke en stigning, tvert om kan dataene tolkes som temperaturen er svakt fallende. Dette har vi observert lenge, det som er nytt er at nå også NASA har satt sitt stempel på at dette er riktig, sier han, og fortsetter:

- Samtidig er CO2-innholdet i atmosfæren høyere enn hva IPCC (klimapanelet) tidligere har lagt til grunn, noe som ifølge deres CO2-teori skulle betydd høyere temperaturer enn selv de tidligere har modellert. Dette er klimafanatikernes store problem, og de har vanskelig for å gi plausible forklaringer på fenomenet, mener han.

Han er sterkt uenig i det Solhjell påpeker, at bortimot all seriøs forskning viser at klimaendringene er menneskeskapte.

- Tvert om er det en rekke høyt ansette forskere, også ved norske universitet, som stiller store spørsmål ved hvor viktig CO2 og andre drivhusgasser er i forhold til de naturlige variasjoner i klimaet som finner sted rundt oss hele tiden, sier Amundsen.

- Forsøker å latterliggjøre
Det er imidlertid ikke noe nytt at Frp lenge vært svært kritiske til CO2-teorien, som ett av få partier.

Amundsen forteller at de blir møtt med forsøk på latterliggjøring, noe han karakteriserer som lite konstruktivt.

- Øystein Stray Spetalen har helt rett. Som klimapolitisk talsmann for Frp kan jeg bekrefte at klimafanatikerne møter kritiske spørsmål om CO2-teorien ved forsøk på latterliggjøring, aggresjon og beskyldninger om kunnskapsløshet, sier han.

- Jeg har til og med opplevd at Bård Vegar Solhjell har forsøkt den samme strategien i stortingsdebatter, sier Amundsen.

Selv sa Solhjell til Nettavisen lørdag at han ønsker debatten velkommen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten

- Jeg mener at en debatt om det er ganske viktig, for før vi er enige om at vi må handle, er det veldig vanskelig å få flertall for å handle, sa Solhjell, og la til at han gjerne møter Spetalen for å diskutere uenigheten.

- Stordalen bruker også hersketeknikk
Også miljøforkjemper Gunhild Stordalen, kona til eiendomskongen Petter Stordalen, reagerer på Spetalens uttalelser.

- Som vitenskapsmann er det første Spetalen bør lære å sjekke sine kilder godt, sa Stordalen til Nettavisen lørdag.

- Oppslaget i Finansavisen i går referer til en artikkel i britiske Mail on Sunday 13. oktober i fjor, av David Rose. Allerede dagen etter la Met Office ut motsvar på sine nettsider. Avisa måtte selv beklage. Dette er med andre ord en feilaktig påstand som kilden selv for lengst har tilbakevist på alle punkter, sa hun.

Amundsen mener Stordalen også bruker «hersketeknikker».

- Gunhild Stordalen benytter den samme hersketeknikken som Solhjell for å stoppe debatten. De som mener noe annet enn klimafanatikerne stemples som «kunnskapsløse» og «må lese seg opp», sier han.

Han slår tilbake og viser til fersk dokumentasjon fra NASA, som nettopp konstaterer at de globale temperaturene har holdt seg stabile de siste ti årene.

- Sløser bort skattebetalernes penger
Amundsen sier han frykter at Stortinget vil vedta enda flere kostbare tiltak for å redusere utslippet av klimagasser, uten at det har noe som helst effekt.

- Klimatrusselen brukes for å innføre forbud, påbud, reguleringer, skatter og avgifter som begrenser menneskets frihet, samtidig som man sløser bort skattebetalernes penger på tiltak som kan vise seg å være uten noen som helst betydning for klimaet, sier han.

Spetalen, som også mener at han har bedre forutsetninger enn Solhjell til kunne sette seg inn i klimaforskningen, mener staten sløser bort penger.

- Norge har kastet bort 20 milliarder kroner på Mongstad uten å ha teknologisk bakgrunn. For å løse et problem må du ha kunnskap, ikke ferdige konklusjoner, sa Spetalen lørdag.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.