NA24.no

KOMPISER: - Jim Solbakken tenker ikke på spillerens beste, bare sin egen lommebok. For Solbakken er individene og menneskene irrelevant, sier Liverød. Han er ikke imponert over de nære relasjonen mellom kompisene Jim Solbakken og Ole Gunnar Solskjær.
KOMPISER: - Jim Solbakken tenker ikke på spillerens beste, bare sin egen lommebok. For Solbakken er individene og menneskene irrelevant, sier Liverød. Han er ikke imponert over de nære relasjonen mellom kompisene Jim Solbakken og Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB Scanpix/Montasje

- Solskjær og Solbakken forsøpler norsk fotball

- Godt hjulpet av Molde, og med velsignelse av fotballforbundet.

Terje Liverød er sjokkert over hvordan Ole Gunnar Solskjær og Jim Solbakken har fått lov til å herje i norsk fotball de siste årene.

- Hadde dette skjedd i en tysk toppklubb som Schalke 04, som jeg har jobbet tett på i mange år, så ville klubben blitt rystet til grunnvollene, sier Liverød til Nettavisen.

Liverød har i mange år hjulpet europeiske toppklubber med å hente talenter fra Sør-Amerika og er personlig god venn av Diego Maradona.

Han er også autorisert fotballagent i sitt nåværende hjemland Uruguay, og jobber tett på flere store bundesligaklubber, som Schalke 04.

- Solskjær og Solbakken står for en forsøpling av norsk fotball, godt hjulpet av Molde, og med velsignelse av fotballforbundet, sier Liverød.

Det han sikter til er det nære samarbeidet fotballagent Jim Solbakken og tidligere Molde-trener Ole Gunnar Solskjær har hatt på overgangsmarkedet.

- Under Solskjærs trenerperiode i Molde, hvor Solbakken var involvert i det meste, handlet Molde, enten via kjøp og salg eller gjennom leie, rundt 60 spillere på tre sesonger. Seksti ut og inn, det er mange det, også i internasjonal sammenheng, sier Liverød.

Daglig leder Tarje N. Jacobsen i Molde FK mener det tallet er uriktig (se egen sak), og mener det riktige tallet er cirka 30 spillere. 

Ole Gunnar Solskjær ønsker ikke å kommentere den svært kraftige kritikken fra Liverød.

Fakta: Slik svarer Molde FK

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Undertegnede har i løpet av 9 år snakket med Terje Liverød ved et par anledninger på telefon, begge ganger knyttet til spilleren Diego Guastavino. Det endte aldri med noen overgang til Molde FK, spilleren valgte i stedet Brann. Jeg antar at det utelukkende var sportslige vurderinger knyttet til det valget fra spilleren og Liverød sin side. Det er heller ikke andre i Molde FK som har hatt noen særlig kontakt med Terje Liverød gjennom årenes løp.

Liverød kaster om seg med påstander omkring Molde FK som ikke er sanne, noen av de er til og med enkle å kvalitetssjekke uten å kontakte Molde FK. Blant annet gjelder dette spillere ut og inn av Molde FK i årene 2011-2013, hvor det reelle tallet er ca 30, avhengig av om man regner egenutviklede spillere eller ikke.

Videre synser han omkring Molde FKs økonomi og hva klubben årlig mottar av støtte fra eierne av Stiftelsen Molde Fotball. Det årlige beløpet Molde FK har mottatt i 2013 og 2014 er MNOK 15, av ett totalbudsjett på drøyt MNOK 100. Det betyr 15%, IKKE 40%.

Videre er regelverket slik at når en klubb skal delta i UEFAs turneringer så får de kun det dersom man får lisens fra UEFA. For å få denne lisensen er alle klubber blant annet underlagt Financial Fair Play, og Molde FK har i alle år hvor de har vært kvalifisert til spill i UEFAs turneringer fått lisens fra UEFA og dermed fått lov til å delta i UEFAs turneringer. Videre har Molde FK hatt og har ett utstrakt og godt samarbeid med mange lisensierte fotballagenter, deriblant Jim Solbakken.

At Terje Liverød mener at Molde FK ‘forsøpler’ norsk fotball med bakgrunn i den kjennskap han har til klubben, så uttaler han seg i beste fall på ett svært tynt grunnlag. Terje Liverød er når som helst velkommen til å besøke oss i Molde for å bli bedre kjent med klubben og høre mer om hvordan vi har jobbet og hvordan vi jobber i dag. Om han tar imot invitasjonen vil han i det minste ha ett bedre grunnlag for å uttale seg om Molde FK i fremtiden.

Mvh/Kind regards

Tarje Nordstrand Jacobsen

Adm.dir./Managing director

Molde Fotball AS

- Snakk heller med alle de fornøyde spillerne som Jim jobber for. Døgnet rundt faktisk. Ikke mye negativt å høre fra alle disse, skriver han i en SMS til Nettavisen.

50 prosent mer enn Bayern
Mens Molde brukte 33 spillere på de første 23 seriekampene i 2013-sesongen, brukte Bayern München 24 spillere på hele sesongen 2012/13, ifølge Liverød.

- Molde brukte med andre ord over 50 prosent flere spillere, som i snitt spilte mindre enn halvdelen antall kamper, enn verdens beste klubb, Bayern München, sier Liverød.

- Det er mulig Molde synes det var bra, og at de tjente penger på kjøp, salg og leie. Men i min verden er ikke en fotballklubb sin primære oppgave å drive basar, men utvikle spillere og skape et fotball-lag som kan komme videre og hevde seg litt i Europa. I det minste kvalifisere seg, fortsetter han.

- Molde ble seriemestere i to av tre sesonger under Solskjær, så noe riktig har han vel gjort?

- Molde kjøper de beste spillerne i Norge, og blir mestere, noe for øvrig de aller fleste kunne blitt med Molde, med tanke på de spillerne og tilførte midler de råder over og dagens nivå i den norske Tippeligaen, sier Liverød.

Fakta: ANDRE JIM SOLBAKKEN-SAKER

Klikk for å åpne faktaboksen

- Bryter UEFAs lover
Han hevder også at Molde bryter UEFAs lover og krav til «Financial Fair Play» og dermed ikke er kvalifiserte til E-Cup spill.

- Molde er den mest subsidierte klubben i Norge, har årlige driftsunderskudd på rundt 40 prosent, noe som åpenbart heller ikke interesserer NFF, sier Liverød.

Jacobsen i Molde FK tilbakeviser også dette, og hevder de har hatt årlige driftsunderskudd på rundt 15 prosent.

- Dersom en trener er involvert i det meste av overganger, slik det var i 2011-13, og hans venn (red. anm. Jim Solbakken), som ikke kan noe om fotball, også bidrar til vurderinger og styrer basaren, er det igjen tre mulige scenarioer: Enten er trenerens sportslige vurderingsevne svært beskjeden, eller så ligger det andre motiver bak. Eller begge deler, sier han videre.

(Saken fortsetter under bildet)

VENNER: Terje Liverød er god venn av han som mange hevder er tidenes beste fotballspiller, Diego Maradona.


- Det siste alternativet er ikke usannsynlig. I andre klubber enn engelske, noen østeuropeisk,e og muligens noen afrikanske, som jeg ikke kjenner mye til, ville treneren i slike tilfeller blitt sparket, fortsetter han.

(Saken fortsetter under bildet)

FOTBALLAGENT: - Solbakken tenker ikke på spillerens beste, bare sin egen lommebok. For Solbakken er individene og menneskene irrelevant, sier Terje Liverød, som mener Jim Solbakken aldri skulle bidratt til salget av Mads Møller Dæhli til Cardiff.


Liverød forstår ikke at hvordan det er mulig å forsvare at én person – en agent - er involvert i det meste av overganger i en klubb.

Fakta: Slik svarer Fotballforbundet

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Kommunikasjonsdirektør Yngve Haavik i NFF har sendt følgende til Nettavisen etter å ha blitt forelagt påstandene fra Terje Liverød:

«NFF lukker ikke øynene. Tvert i mot, så har vi sett nærmere på overganger der både Jim Solbakken og andre agenter har vært involvert. Nå har det dukket opp påstander om regelbrudd i media, og vi går nøye gjennom de aktuelle sakene. Men påstander om regelbrudd er ikke det samme som dokumentasjon på regelbrudd. Uten dokumentasjon er det heller ikke grunnlag for å ilegge sanksjon. Dette handler om rettssikkerhet.

Så lenge klubb, spiller og agent opererer innenfor regelverket, så er det opp til hver enkelt klubb å vurdere hvor tett samarbeid de vil ha med en bestemt agent.

En ting er hva Liverød mener er brudd på UEFAs regler om Financial Fair Play. En annen ting er hva som faktisk er det. Molde FK er innvilget UEFA klubblisens for 2014/15 sesongen. Dette betyr at de faktisk tilfredsstiller UEFAs krav til Financial Fair Play. Det er heller ingenting som tyder på at de skal ha problemer med å få UEFA klubblisens for 2015/16 sesongen heller. Å motta bidrag fra eksterne parter, eiere eller bidragsytere er tillatt innenfor visse rammer i UEFAs Financial Fair Play regelverk.»

- Det er mulig Molde syntes Solbakken gjorde, eller til og med gjør, en god jobb for dem, men i profesjonelle og seriøse klubber sørger ledelsen og styret for at det er en armlengdes avstand mellom ansatte og agenter. Klubbene må ikke miste kontroll og styring, sier Liverød.

- Når en agent styrer mer enn fem-seks spillere i en stall, lyser nemlig varsellampene i seriøse, profesjonelle klubber. Når en agent, indirekte eller direkte styrer, eller har stor innflytelse på så godt som alle spillerne, har klubben i realiteten mistet kontrollen, fortsetter han.

Solskjær har helgenstatus
At Solskjær skulle mislykkes i Cardiff, var Liverød sikker på, spesielt etter innkjøpene i januar.

- Solskjær har helgenstatus i Norge, derfor retter få et kritisk søkelys mot ham. Som trener er han åpenbart oppskrytt og overvurdert. Hans suksess i Molde var ikke minst en følge av at han hadde tilgang på den største pengesekken i norsk fotball, sier Liverød.

- I Cardiff hadde han mindre ressurser enn mange andre, men allikevel betydelige, og strøk til glans, fortsetter han.

SLETT JOBB? Terje Liverød mener Ole Gunnar Solskjær gjorde en slett jobb som manager i Cardiff.


Liverød, som er basert i Sør-Amerika, synes det er bra at det endelig rettes fokus på hvordan fotballagent Jim Solbakken opererer.

- En agent skal ikke bare kjøpe og selge spillere. De skal legge opp og bistå de spillerne de representerer med deres karriereplanlegging, hva som er best for spillerne, ikke seg selv. Det betyr blant annet å avstå fra salg til gode klubber og påfølgende høyt agenthonorar, for heller å la spilleren gå til en mindre klubb hvor pengesummene er lavere, men hvor han får utviklet seg videre, sier Liverød.

Individene og menneskene, irrelevant
- For å kunne utføre en slik oppgave som agent for en spiller, må man også ha relevant erfaring. Hva skulle en spiller som Mads Møller Dæhli til Cardiff å gjøre? spør han.

Og svarer selv.

- Solbakken tenker ikke på spillerens beste, bare sin egen lommebok. For Solbakken er individene og menneskene irrelevant, sier Liverød.

Som trekker frem Solbakkens rolle som agent for det unge talentet Herman Stengel.

- Det var åpenbart med Stengel, som han brukte som brikke i et spill i noe som ble kalt en opsjonsavtale, uten en gang å spørre unggutten eller foresatte hva de ønsket, sier Liverød.

- Selv fotballforbundet valgte å ikke kommentere det uetiske, grove overtrampet. Slik vil vi ikke ha det i fotballen, fortsetter han.

Han mener at Jim Solbakken lar menneske være menneske, og har kun fokuset på å selge flest mulig spillere.

- Gjennom sin kompis Ole Gunnar Solskjær, har han fått rikelig anledning til å gjøre nettopp det. Slikt bidrar til en forsøpling av fotballen. De er dessverre heller ikke alene der ute, noe som er trist for den idretten mange av oss er så glade i, sier Liverød.

- Norges Fotballforbund lukker i beste FIFA-stil, sine øyne. Ikke bare unnlater de å gjøre noe, de hyller til og med aktørene, uten å forstå at fotballen på alt for mange områder er på ville veier og på god vei til å grave sin egen grav, sier han med et oppgitt sukk.

Jim Solbakken er blitt forevist uttalelsene fra Terje Liverød, men har ikke besvart Nettavisens henvendelser.Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere