NA24.no

- Sommeren er ødelagt

Sist oppdatert:
Hytteeiere bruker regnværssdagene til å deppe over urettferdige regler.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tomefesteforbundets advokat er blitt nedringt av fortvilede hyttefolk som bor på festetomt i sommer. De fleste ønsker å kjøpe ut tomtene de har bygd på, men hindres av grunneier med loven i hånden.

NA24 - din næringslivsavis

Dagens tomtefestelov forskjellsbehandler nemlig fritidshuseiere og boligeiere på festetomt. Mens boligeiere etter dagens lovverk kan kreve å løse inn sin tomt etter 30 års feste, hvor innløsningsretten kan behandles hvert annet år, kan festere av hyttetomt kun få sakene behandlet hvert 10.år. Der hyttene står oppført på landbrukseiendom, er det dessuten svært vanskelig å få innløst tomten i det hele tatt, fordi en grunneier som har over fem prosent av sin nettoinntket fra tomtefeste, kan nekte å selge.

- Spesielt på regnværsdager, når folk ikke har annet å gjøre på hyttene sine, ringer det i ett, forklarer leder i Tomtefesteforbundet, Arne Olbergsveen.

Unik tjeneste: Sjekk været på mobilen

30.000 året for bergknaus
En av de som bruker krefter på å kjempe mot grunneieren i sommer, er Thor Dag Halvorsen. Han mener tomefesteloven er med på ødelegge ferien for ham og anslagsvis 35 000 andre hytteeiere som leier tomt av bønder.

Sammen med fire andre på et hyttefelt i Råde i Østfold er han i harnisk over at grunneier har bestemt seg for å femdoble festeavgiften. En av tomtefesterne har ifølge Halvorsen fått en regning på 30.000 kroner i året, selv om tomten befinner seg 500 meter fra sjøen på et bergknaus bak en sterkt trafikkert riksvei.

- Grunneier er en av bygdas rikeste bønder. Likevel blir det i loven lagt til grunn at bønder riskerer å måtte gå fra gård og grunn hvis de må selge tomtene sine.

Grunneieren har ifølge Halvorsen tatt femprosentsregelen til sitt bryst. Femdoblingen av festavgiften gjør ifølge Halvorsen at grunneier kan spe på sin millioninntekt med ytterligere 600.000-700.000 tusen kroner etter avgiftshevingen.

- Håpløst å taksere
I saker der grunneier og tomtefester ikke blir enige i tomtefestesaker, havner sakene til skjønnsbehandlig på det lokale lensmannskontoret. Har man ikke tillitt til at lensmannen er kompetent, havner saken tingretten. Her skal to takstmenn uavhengig av hverandre taksere eiendommen det gjelder.

- Å taksere en festetomt er i utgangspunktet håpløst, mener tomtefesternes talsmann, Arne Olbergsveen.

Han ønsker likhet i loven for fritidseiendommmer og boligeiendommer.

- Dagens regelverk er helt på jordet, sukker han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere