*Nettavisen* Økonomi.

- Spekepølse årsak til E.coli

Fjellmorr, Sognemorr og Haugpølse er sannsynlig årsak til utbruddet av E.coli O10, melder Mattilsynet.

20.03.06 12:46

Mattilsynet vurderer nå at spekepølse fra Gildes datterselskap Terina i Sogndal er sannsynlig årsak til utbruddene av E. coli O103, melder tilsynet mandag.

Pasientene som er blitt syke, kan i hovedsak knyttes til de nevnte produktene Fjellmorr, Sognemorr og Haugpølse.

TV 2 Nettavisen følger Mattilsynets pressekonferanse som startet kl 12

Mattilsynet ber derfor publikum om ikke å spise Gilde Birkebeiner Fjellmorr, Gilde Birkebeiner Sognemorr og Gilde Haugpølse. Produktene har lotnummer fra og med L 5484 til og med L 6121.

Mattilsynet har vedtatt omsetningsforbud av følgende oppskårede produkter:

¿ Gilde Birkebeiner Fjellmorr
¿ Gilde Birkebeiner Sognemorr
¿ Gilde Haugpølse

Mest i Hedmark og Oppland
Omsetningsforbudet gjelder varer produsert i perioden 1. desember 2005 til og med 20. mars 2006. Produktene har lotnummer fra og med L 5484 til og med L 6121. Gildes datterselskap Terina har virksomhetsnummer 429. Dette nummeret står på emballasjen sammen med lotnummer.

Terina AS er en heleid datterbedrift av Gilde Norsk Kjøtt BA. Terina AS består av to anlegg for spekevareproduksjon, ett hermetikkanlegg og ett anlegg for frysevarer.

Virksomheten omfatter foredling og salg av produkter under varemerkene Terina, Brimi, Joika, Favoritt og Gilde. Terina AS sin salgsavdeling har ansvaret for varemerkene Terina, Brimi, Joika og Favoritt gjennom grossist til dagligvarehandelen, samt salg til industrikunder.

Mattilsynet ber publikum som har de aktuelle produktene liggende hjemme om å ikke spise disse. Produktene det gjelder er distribuert og solgt i hele Norge.

60 prosent av Fjellmorrpølsen fra Terina omsettes i Hedmark og Oppland. Det er også her det er påvist flest sykdomsutbrudd.

Fortsatt forsiktig med kjøttdeig
Dette innebærer at kjøttdeig fra Gildes anlegg på Rudshøgda ikke lenger fremstår som en like sannsynlig smittekilde. Det er imidlertid for tidlig å legge dette sporet helt vekk, men Mattilsynet vurderer de tiltakene som er gjennomført som tilstrekkelige.

Likevel oppfordrer Mattilsynet folk til å være forsiktige med kjøttdeig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag