- Spekulanter vil senke Island

Foto: Vikene, Solveig (Scanpix)

Sentralbanksjef mener spekulanter prøver å ødelegge landets finansielle system.

01.04.08 09:04

Vårt lille naboland i nord har fått en solid trøkk fra krisen i finansmarkedene.

NA24 - din næringslivsavis

Med sine 300.000 innbyggere er Island viden kjent for sin betydelige finansbransje. Denne har nå satt islendingene i alvorlige problemer.

Mest risikable i verden
Kostnaden ved såkalte credit default swaps (CDS-er), et instrument for å fjerne selskapsrisikoen fra obligasjoner, for landets største långivere har nådd det høyeste nivået av alle de 81 bankene som Bloomberg har tall for.

CDS-er brukes til å skaffe beskyttelse mot, eventuelt spekulere i om banken som har gitt ut obligasjoner vil gå konkurs, eller av en annen grunn ikke betale det de skylder. Dermed regnes islandske banker som de mest risikable i hele verden.

Sannsynlig konkurs
For eksempel indikerer dagens CDS-er for Glitnir, Islands tredje største bank, at konkurs er forferdelige 60 prosent sannsynlig. Kaupthing, den største banken, er tett bak med en sannsynlighet på 59 prosent.

Simon Adamson, senioranalytiker ved CreditSights, forteller i et analysenotat at finansieringsbehovet er bankenes akilleshæl, men mener dagens CDS-reaksjoner tyder på «panikk».

- Jo lenger dette fortsetter, jo verre er det, sier Olivia Frieser, bankanalytiker ved BNP Paribas, til Bloomberg.

- Det er et spørsmål om tillit, legger hun til.

- Skruppelløse spekulanter
Denne tilliten håper Islands sentralbanksjef David Oddson å få tilbake.

- Det har en ubehagelig odør av skruppelløse spekulanter som har bestemt seg for å gjøre et forsøk på å ødelegge det islandske finansielle system, kommenterer Oddson, ifølge Bloomberg News.

- De vil ikke komme unna med det, legger han til, selvsikkert.

- Island er et hedgefond
At akkurat Island er blitt offer for denne typen angrep er ingen tilfeldighet.

- Island har blitt sammenlignet med et hedgefond, siden bankene lånte for å investere i aksjer, sier Paul Rawkins, direktør ved Fitch Ratings, til Bloomberg News.

- Det var et veddemål på å få høyere avkastning til å betale ned gjelden. Nå er de utsatt, og sentimentet har skiftet mot dem, fortsetter direktøren.

Enorm gjeld
Rawkins sier finanssektoren har en samlet gjeld på 35,3 milliarder dollar (179,3 milliarder kroner), hvilket utgjør enorme 211 prosent av vår lille nabos bruttonasjonalprodukt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag