*Nettavisen* Økonomi.

- Spetalen er primært opptatt av å bli rikere

Foto: (Montasje: Scanpix)

Audun Lysbakken (SV) angrer ikke på det han har sagt som ung politiker.

28.09.11 09:36

I 2005 kalte han seg selv for marxist, men det er han ikke lenger.

Nå seiler 33 år gamle Audun Lysbakken, som i dag er statsråd og nestleder i SV, opp som en klar favoritt til å bli ny SV-leder.

- Jeg er stort sett stolt av det jeg har kjempet for og stått for politisk, sier Lysbakken til Nettavisen.

I forrige uke gjorde Nettavisen et dypdykk i Lysbakkens mange radikale uttalelser gjennom årene, for å se nærmere på hva han har stått for.

«Jeg er revolusjonær i den forstand at jeg mener vi trenger et mer demokratisk samfunn enn kapitalismen. Mitt personlige grunnsyn er at jeg er sosialist og marxist», sa Lysbakken blant annet til VG i 2005.

- Glad Spetalen kritiserer meg
Uttalelsene har ikke falt i god jord hos alle. En av de som har gått knallhardt ut mot Lysbakkens marxistfortid, er investor Øystein Stray Spetalen.

- Audun Lysbakken er en «skapkommunist» som er en samfunnsfiende for alle de som ønsker et samfunn der frihet for enkeltmennesket er det viktige, sa Spetalen til Hegnar Online dagen etter valget.

Selv sier Lysbakken at han er glad for kritikken fra Spetalen.

- Jeg er veldig glad for at Spetalen kritiserer meg, for det ville være trist hvis et sosialistisk parti ikke var kontroversielt blant folk som primært er opptatt av at de rikeste skal bli enda rikere, sier barne- og likestillingsministeren.

Lysbakken mener kritikken bare styrker hans posisjon.

- Jeg synes Spetalen har gitt et godt bidrag til mitt forsøk på å bli leder i SV, og det må han gjerne fortsette med, sier han, og legger til:

- Selv om jeg vil kreve å bli vurdert på det jeg mener i dag, og ikke på gamle sitater, så tror jeg også fremover at jeg vil si ting som vil irritere Spetalen.

Les også: Spetalen: - Lysbakken er en samfunnsfiende

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød

- Jeg angrer ikke på det jeg har sagt
Det var da Lysbakken fremmet sitt kandidatur som ny SV-leder i forrige uke, at han uttalte at både han, SV og verden hadde forandret seg - og at han ikke lenger kalte seg marxist.

- Hva vil du kalle deg i dag?

- Jeg kaller meg selvfølgelig sosialist, jeg er jo medlem av et sosialistisk parti. Det jeg har sagt er at venstresiden ofte har gjort seg selv for smale ved å ha for mange merkelapper og trosbekjennelser som man skulle slutte seg til. Det mener jeg ikke er lurt, sier Lysbakken, og fortsetter:

- I tillegg har jeg selvfølgelig endret oppfatning om enkelte ting som gjør at jeg ikke ønsker å bruke de samme merkelappene som før, sier han.

- Hva vil du si om din marxistiske fortid?

- Det jeg har sagt er at det begrepet vil jeg ikke lenger bruke for å markere mitt politiske ståsted. Men jeg vil gjøre det veldig klart, jeg har ikke noe behov for å ta avstand fra det jeg har ment, og jeg angrer ikke på det jeg har sagt. Men på noen områder mener jeg litt andre ting enn jeg gjorde for 5, 10 og 15 år siden. Jeg bruker litt andre begreper i dag, sier Lysbakken til Nettavisen.

Han mener det ville vært mer oppsiktsvekkende om han aldri endret mening.

Statsråden beskriver sin ideologi i dag som følger:

- Jeg er for en samfunnsutvikling der vi gradvis går i retning av en mer rettferdig fordeling av godene, et mer bærekraftig samfunn og et samfunn der mer er politisk og demokratisk styrt og mindre er markedsstyrt enn i dag, sier Lysbakken.

Les også: - Blir vi lurt av Lysbakken?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Espen Forsberg

- Har ikke brukt begrepene på flere år
- Så det er ikke slik at du nå bytter ut dine prinsipper mot makt, for å nå bredere ut blant SV-erne?

- Nei, de tingene jeg sa da jeg lanserte mitt kandidatur i forrige uke har folk som kjenner SV godt, vært klar over lenge. Jeg har ikke brukt disse begrepene på flere år og skrev en hel bok i 2009 hvor jeg fortalte om mitt syn på sosialisme og demokrati, sier han.

Lysbakken påpeker at det er få politikere i Norge som har vært så åpne om hva man mener som han.

- Men noen har i stedet trukket fram gamle sitater for å skape et annet bilde av det jeg mener. Derfor var det nødvendig av meg å gå ut med dette, sier Lysbakken.

Han mener mange av de spørsmålene han stilte som ung politiker, er de samme som han stiller i dag.

- Jeg mener at jeg også når jeg var ung stilte de spørsmålene man bør stille seg, hvordan skape et mer rettferdig samfunn og hvordan skaper man et bedre demokrati. Det er de samme spørsmålene jeg stiller meg i dag, selv om jeg har litt andre svar på det, sier Lysbakken.

- Børsene har løpt løpsk
«Jeg mener at det langsiktige målet er et samfunn som ikke har behov for en børs der arbeidsplasser spekuleres bort. Hvis eiendomsretten står i veien for demokratiet, er det demokratiet som skal gå foran», sa Lysbakken til VG i 2005.

- Hva mener du om børsen i dag?

- Nå skal det sies at jeg sa aldri at børsen skulle stenges. Det var en overskrift i VG, og jeg har aldri brydd meg om å dementere det, sier Lysbakken.

Han mener likevel at børsene har fått for mye makt, og at det trengs mer politisk kontroll.

- Med tanke på finanskrisen og alt som har skjedd i mellomtiden, er det en viktig oppgave for venstresiden å kritisere en økonomi som har latt alt for mye makt være i hendene på dem som flytter papirer, bygget opp for mye av en spekulasjonsøkonomi internasjonalt og har latt banker og børser løpe løpsk, sier Lysbakken.

33-åringen mener finanskrisen var et uttrykk for to ting: for lite politisk styring over økonomiene - og at finansøkonomien har fått en for sentral rolle i den globale økonomien.

- Det har gått på bekostning av det som burde ha status og prestisje i vårt samfunn, produksjon og bygging av arbeidsplasser og et levedyktig næringsliv, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Les også: Lysbakken vil bli SV-sjef

- Ikke spesielt å kritisere Ap
Lysbakken har også uttalt at Arbeiderpartiet er en miljøversting, han har kritisert statsminister Jens Stoltenberg for manglende prioritering av kommuneøkonomien og har stemplet partikollega Erik Solheim som en udugelig, utenrikspolitisk talsmann.

Men Lysbakken tar dette helt med ro i dag.

- Dere har funnet masse gamle sitater. Det er jo ikke spesielt at en SV-er kritiserer Ap eller kommuneøkonomien. Så saken er litt rar. For mye av dette har alle SV-ere sagt, sier han.

Lysbakken var også skeptisk til et regjeringssamarbeid med Ap, før den første rødgrønne regjeringen ble en realitet.

Nå raser debatten om SV skal fortsette i regjering eller ikke, og partiets høyst sannsynlige neste partileder, mener de nå er nødt til å senke skuldrene mer.

- Vi må slutte å akseptere en anklage om at alt som ikke er perfekt er vår feil. Vi er et lite parti, og må prioritere. Selvfølgelig er det mange ting vi ikke får gjennomrørt, men vi får også til mange viktige ting - og det må vi bli mer stolte av, avslutter Lysbakken.

Den nye SV-lederen vil bli valgt på et ekstraordinært landsmøte til våren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Espen Forsberg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.