NA24.no

- Spetalen får slutte med dette våset

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
SV slår hardt tilbake mot investor Øystein Stray Spetalen som anklaget Kristin Halvorsen for at hennes ego forårsaket milliardtap for mange småsparere.

Investor og milliardær, Øystein Stray Spetalen, gikk hardt ut i NA24 fredag og mente at Kristin Halvorsen var ansvarlig for at flere norske småsparere tapte milliarder av kroner.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Hennes Ego ble for stort

- Det var Kristin Halvorsen som finansminister i perioden 2005 til 2009, som var øverste ansvarlig for reguleringen av finansmarkedet. I denne perioden tapte småsparerne milliarder på spareproduktene, sa Spetalen til NA24.

- Hennes ego ble for stort. Hun ville ha jobben som finansminister, til tross for at hun ikke hadde noen forutsetninger for å ta jobben. I Sverige har de en finansminister som forstår økonomi og hvordan markedene fungerer, fortsatte investoren.

Nå slår SV kraftig tilbake. Kristin Halvorsen ønsker ikke å kommentere Spetalens påstander, siden hun ikke lenger er finansminister, men SVs finanspolitiske talsmann, Geir Ketil Hansen, svarer villig.

- Jeg oppfordrer Spetalen til å slutte med dette våset

- Jeg oppfordrer Spetalen til å slutte med dette våset, og heller innrømme at han er rasende på Kristin Halvorsen fordi hun sørget for at han måtte bidra til fellesskapet som andre folk, sier Hansen til NA24.

Hansen viser til skattelistene for perioden 2005 til 2009, som viser at Øystein Stray Spetalen økte skatten fra to millioner kroner i 2006, via 38 og 39 millioner for henholdsvis 2007 0g 2007 til 21 millioner kroner i 2009.

- Saken har versert lenge nok, sier stortingsrepresentant Geir-Ketil Hansen.

- Jeg har stor forståelse for at Spetalen ikke ser på Kristin Halvorsens periode som finansminister med blide øyne. Ingen finansminister har sørget for at folk som han må betale mer skatt, mens småsparerne har fått betydelige lettelser, sier Hansen.

- Skivebom fra Spetalen

Han mener videre at det er skivebom fra Spetalen når han gir Kristin Halvorsen skylda for at småsparere tapte penger på kompliserte spareprodukter.

- Faktum er at Kristin Halvorsen både bidro til å hjelpe småsparere som allerede hadde kjøpt slike produkter, og til å stoppe salget av produkter som stort sett bare bankene sjøl tjente penger på, fortsetter SVs finanspolitiske talsmann.

Ifølge Hansen var det Kristin Halvorsens engasjement for småsparerne, som bidro til at Bankklagenemnda tok opp igjen saken om strukturerte spareprodukter.

- Det var i hennes periode som finansminister at reguleringen av salg av kompliserte finansprodukter ble strammet så kraftig inn at de i praksis ble forbudt solgt til småsparere, avslutter Hansen.

Også Kristin Halvorsens statssekretær fra Finansdepartement-tiden, Roger Schjerva, er dypt uening i Spetalens påstander.

En rekke forskrifter

- Kristin Halvorsen har i flere runder, og med viktige forskriftsendringer og rundskriv fra Kredittilsynet (nå Finanstilsynet) som resultat, strammet til regelverket knyttet til salg av sammensatte produkter. Det er først og fremst hennes aktive innsats som har resultert i at de saker som nå har stått, og fortsatt står, for retten, gjelder produkter som etter de regelendringer hun sto bak som finansminister, ikke kunne ha vært solgt, sier Schjerva til NA24.

Han mener at Kristin Halvorsen uttrykte tidlig stor bekymring for banker og andre finansinstitusjoners salg av sammensatte produkter.

- En sterk pådriver

- Hun var en sterk pådriver både for at kravene til salg av sammensatte produkter skulle skjerpes, og for at Bankklagenemnda, som nå heter Finansklagenemnda, skulle gi en vurdering av de sammensatte produktene, noe nemnda i utgangspunktet vegret seg for å gjøre, Schjerva.

Han viser videre til at Kristin Halvorsen gjennomførte en rekke tiltak for å hjelpe småsparerene.

Blant annet ba hun Finanstilsynet, daværende Kredittilsynet, i 2005, å vurdere å utarbeide et utkast til forskrift som inneholder krav til informasjon som skal gis ved salg av sammensatte produkter, slik at kundene på en god måte kan sammenlikne de ulike sammensatte produkter og sammenlikne produktene med andre sparealternativer.

Dette arbeidet fortsatt gjennom 2006, 2007 og 2008. En egen forskrift ble vedtatt som gir krav om hvilken informasjon finansinstitusjonene skal gi kunden ved salg av sammensatte produkter, ifølge Schjerva.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere