*Nettavisen* Økonomi.

- Starten på en ny vikingtid

Foto: André Clark Utvik

- Vi ser starten på en ny vikingtid der nordmenn ikke dreper og raner, men investerer utenlands. 50,6 milliarder er allerede investert - utenom oljefondet.

14.07.06 08:51

Det var budskapet til administrerende direktør Lasse Ruud hos Verdipapirfondenes forening da han la frem fondsstatistikken onsdag.

I 1990 var det ingen norske penger investert i aksjefond i utlandet, i dag er det hele 50,6 milliarder kroner. Det er i snitt 43.478 kroner per aksjefondsandelseier (ca. 1.150.000 nordmenn har plassert penger i aksjefond)

NA24 - din næringslivsavis

Nordmenn til utlandet
Der norske vikingene dro på tokt for å rane til seg land og verdier, ser Ruud likhetstrekk til den store kapitalbasen som i stadig større grad tilflyter internasjonale markeder.

- De siste årenes vekst i vanlige norske småsparere internasjonale aksjefonds-plasseringer er formidabel. Hvis denne trenden fortsetter kan dette være starten på en ny vikingtid, sier Ruud.

Statens Pensjonsfond (utland) har aksjeplasseringer på 600 milliarder i tillegg, som er 128.761 kroner per nordmann

- Dette er en fornuftig strategi ettersom det gir en god forventet avkastning og bedre risikospredning på sparepengene våre, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Utlendinger til Norge

Utlendinger plasseringer i Norge tilsvarer halvparten av det vi har investert ute.

Det finnes totalt 500 norskregistrert fond i Norge, og totalt 21,4 milliarder kroner har utenlandske investorer og småsparer investert i norskeregistrerte fond, ifølge markedsstatistikken til Verdipapirfondenes forening.

Odin forvalter flere fond og ruver øverst på listen over de som trekker penger til Norge. Hovedmarkedene er Sverige, Finland og i mindre grad Nederland via en distributør.

- Odin har hatt kontor i Stockholm siden 1990. Det er vel derfor vi er størst med utenlandske fondskunder. Sverige og Finland er hovedmarkedene til Odin utenom Norge. Det er private og institusjonelle kunder som investerer. Sølvplassen på listen er Stavanger-baserte Skagen og DnB NOR har bronsjeplass.

Offshore populært
Olje- og offshoresektoren trekker investorer til Oslo Børs. I fond er situasjonene helt den samme.

- Odin Offshore er et eksempel på et fond som har vært meget attraktivt for våre nordiske naboer, sier administrerende direktør Leif Ola Rød hos Odin Forvaltning.

Han understreker at de er små aktører i svensk marked som har vært stort lenge.

- Fond er sterkt voksende i Finland, mens det i Sverige har vært et stort marked lenge, sier han.

Mai-krakket
Fra toppen 11.mai til bunnen 13.juni falt hovedindeksen på Oslo Børs med hele 20 prosent.

- Frykten var større enn grådigheten, sier Lasse Ruud og viser til at mange investorer trakk seg ut av Oslo Børs.

Det var tre dager med mer en fem prosent fall. Det store spørsmålet er om de utenlandske investorene ville flykte.

- De utenlandske investorene reagerte ganske likt med norske investorer ved nedgangen vi opplevde i mai. Noen trakk seg ut som forventet, sier Leif Ola Rød.

- Men antallet andelseiere som trakk seg var mindre enn eiere av enkeltaksjer, forklarer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.