*Nettavisen* Økonomi.

- Staten bør overta bankene

Stortingsrepresentant håper regjeringen vil gjøre dramatiske grep med krisepakken.

07.02.09 09:14

Det er SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland som mener tiden er inne for at staten skal ta over styringen av forretninsbankene.

NA24 - din næringslivsavis

Han håper finansminister Kristin Halvorsen vil benytte muligheten til å gjøre radikale endringer i norsk banknæring. Det skriver Klassekampen.

– Jeg er fornøyd med grepene Kristin Halvorsen tok for å sette grådige banksjefer på plass. Men nå er det ikke nok med avgrensede redningsaksjoner for banker og næringsliv. Jeg regner med at regjeringen vil gripe sjansen til å ta strukturelle grep for større samfunnsmakt over finansinstitusjonene, for å avgrense spillerommet for spekulasjonsøkonomien, sier Langeland til Klassekampen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Langeland er klar på at det offentlige eierskapet bør styrkes i sentrale finansinstitusjoner, samt at det må treffes tiltak mot skatteparadiser o legges begrensninger på lederlønninger i enkelte selskaper.

Samfunnsøkonom Rune Skarstein ved NTNU mener også staten bør sterkere inn i banknæringen.

– Bankdriften må bringes tilbake til utlån for produktiv virksomhet, i stedet for spekulasjon og maksimering av verdier for aksjonærene. Når staten må inn i stor stil for å sette bankene i stand til å gjøre det de skal, må det få konsekvenser for eierskap og styring av bankene, sier Skarstein til Klassekampen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.