*Nettavisen* Økonomi.

- Staten kan spare milliarder på bedre prosjektstyring

Bjørn Grepperud, daglig leder i Insent. Foto: Tove Lauluten

Insenti-sjef Bjørn Grepperud mener det er mulig for det offentlige å unngå kostbare budsjettsprekk og overskridelser.

Budsjettsprekker og utsettelser i offentlige bygg fører hvert år til milliarder i ekstrautgifter for det offentlige. I Oslo kommer nye Deichmanske til å koste en halv milliard mer enn planlagt.

I Bergen kostet svømmeanlegget Aleksander Dale Oen Arena en halv milliard mer enn det Bergen bystyre opprinnelig vedtok.

- Stram styring viktig
Daglig leder Bjørn Grepperud i Insenti, en aktør som spesialiserer seg på prosjektledelse i byggenæringen, mener at staten og kommunene kan forhindre stadige budsjettsprekker og utsettelser i offentlige byggeprosjekter gjennom god prosjektledelse.

- Forskjellen på god og dårlig prosjektledelse betyr i verste fall flere års utsettelse og mange hundre millioner kroner i unødvendige utgifter. Det beløpet kan for eksempel omsettes i mange sykehjemsplasser i en kommune, sier Grepperud.

- Er det noen gjenkjennelige trekk som går igjen i prosjekter som sprekker?

- Det kan variere fra prosjekt til prosjekt - man må gå inn i hver enkelt sak. Men det er lett å se hva som har gått galt hvis man leser rapporter i etterkant. Det er viktig med stram styring og at man lar de som har ansvaret, få lov til å ha det. Det kan være en utfordring mange steder, mener Grepperud.

Hyller fersk byråd i Bergen
Deloitte utgav en rapport for et år siden der de gjennomgikk offentlige byggeprosjekter i Bergen. Kommunen fikk sterk kritikk for sin håndtering av prosjektene.

Grepperud hyller Bergens ferske byråd, Harald Schjelderup (Ap), for å ha god prosjektstyring i kommunale bygg som en av sine valgkampsaker, og mener flere politikere bør følge etter.

- Det er gledelig at prosjektstyring endelig løftes frem av politikerne. Jeg håper flere følger etter Schjelderup, sier Grepperud.

Artikkelen fortsetter under de relaterte sakene:

Har prosjekt på nabotomta til nye Deichman
Insenti vant i høst en rammeavtale med Statsbygg om prosjekteringsledelse, og er nå inne på både det private og det offentlige markedet.

– Vi er svært fornøyde med å inngå denne avtalen. Vi har arbeidet lenge på det private markedet og gleder oss til å nå drive prosjekteringsledelse også av offentlige byggeprosjekter, sier Grepperud.

Et av Insentis pågående prosjekter er Diagonale på felt A9 i Bjørvika. På nabofeltet utvikler Oslo kommune Nye Deichmanske hovedbibliotek. Tidligere i uken ble det kjent at byrådet ber om mer tid til å gå gjennom kostnadene ved prosjektet.

Biblioteket skulle ha stått ferdig høsten 2016, men er minst tre år forsinket. Prosjektet har også allerede sprukket med en halv milliard kroner.

Ettersom det er lagt opp til felles nedkjøring/økonomitorg i en del av kjellerne på de to feltene, kan ikke Grepperud uttale seg konkret om Deichman-prosjektets forsinkelse og overskridelser.

Tiltak som kan gi besparelser
Grepperud har satt opp en liste med eksempler på tiltak som Insenti mener er god prosjektledelse, og som dermed fører til besparelser:

*Skal først definere målene i prosjektet og avstemme dette med byggherre.

·Budsjett

·Kvaliteter

·Miljø- og energimål

·Bruker/leietakermedvirkning

*Bistå byggherre med gode råd til de rette avgjørelser, ut fra de premisser som ligger til grunn for prosjektet.

*Velge riktig styringsverktøy og bemanne prosjektene etter riktig behov.

*PL må gjøre seg kjent med byggherre, dens forståelse og kultur. Skape god kjemi og tillit mellom partene.

*PL må gjøre en vurdering av riktig entreprisemodell/oppdeling og innkjøpskriterier.

*PL må skape seg gode arbeidsplaner mot både rådgivere, leverandører og ikke minst leietakere.

*PL må skape tillit mellom alle parter og være en god teamleder. Få alle til å arbeide sammen mot et felles mål.

*Må få alle til å skjønne sin rolle og kommunikasjonslinje.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag