NA24.no

- Staten vil gå glipp av store ølinntekter

Foto: Scanpix (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Salget stiger, men nå kan prisene bli skrudd opp.

Januar 2013 var en bra måned for ølsalget. I forhold til januar 2012 steg salget med 11,6 prosent.

- Vi håper selvsagt dette er begynnelsen på en varig trend, men tør ikke ha noen sikker formening før vi har tallene for første kvartal 2013, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, til Nettavisen NA24.

Høyere priser
Er du glad i brennevin og øl får du håpe finansminister Sigbjørn Johnsen ikke legger merke til en ny SSB-studie, frigitt tirsdag 5. februar, om betydningen av endringer i særavgiftene på nevnte nytelser.

I rapporten kommer det fram at dersom regjeringens mål er å få inn mest mulig inntekter til staten, såkalt provenymaksimering, så kan særavgiften på brennevin og øl skrus kraftig opp.

- Det er høyst diskutabelt om statens inntekter vil øke om avgiften på øl og sprit settes opp. Det norske avgiftsnivået har gitt en eksplosiv vekst i svenskehandelen, og nordmenn kjøper i dag øl tilsvarende produksjonen ved Aass og Mack bryggerier til sammen i Sverige, sier Nome.

Han forteller at hver andre flaske sprit som drikkes i Norge er kjøpt i Sverige.

- Med andre ord vil staten gå glipp av store inntekter, sier Nome.

Bekymret for utviklingen
Avgiftsøkning vil ikke bare føre til mer svenskehandel og smuglig, ifølge Nome. Han lister opp flere andre negative effekter:

* Mer alkoholkonsum totalt (Det viser seg at folk som handler i Sverige eller på tax free kjøper cirka 50 prosent mer enn de ellers ville gjort)
* Mer drikking blant mindreårige (Lett tilgang til alkohollagre i hjemmene og kompishandling i Sverige)
* Mer kriminalitet: Useriøse butikker og skjenkesteder smugler fra Sverige
* Større miljøutslipp. Allerede i dag utgjør CO2-utslipp fra svenskehandel cirka 85 prosent av de samlede utslipp fra norsk busstrafikk.

Også Ringnes tror forslaget vil føre til økt svenskehandel.

- Grensehandelen med øl fra Sverige steg i fjor med 4, 6 prosent og utgjør nå mellom 16 og 17 millioner liter i året. Vi må vente at en ytterligere avgiftsøkning vil kunne forsterke denne utviklingen, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes.

Dette er en utvikling som Ringnes er bekymret for.

Det norske ølmarkedet har de siste årene opplevd en liten nedgang. Bruusgaard forteller at fra januar 2012 til januar 2013 har ølsalget hatt en nedgang på 1,2 prosent sammenlignet med de foregående 12 måneder.

- Vi økte våre markedsandeler i samme periode med 0,3 prosent til 50,9 prosent. Vi opplever at det er en økende interesse for øl i Norge, og vi har tro på at stadig flere nordmenn på sikt vil foretrekke øl fremfor sterkere alkoholdig drikke som vin og sprit, sier Bruusgaard.

Som nevnt steg ølsalget i januar 2013 fra januar 2012 med hele 11,6 prosent. Nome tror dette er fordi folk hamstret øl i desember 2011, da det var en avgiftsøkning. Julen 2012 hadde uvanlig mange fridager og dermed var det stort behov for etterfylling i butikkene i januar 2013.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere