- Statlig eierskap er viktig

Per Kristian Foss og andre Høyre-folk mener staten fortsatt skal eie børsens største selskaper.

09.05.06 18:19

- Statlig eierskap er viktig, innrømmer tidligere finansminister Per Kristian Foss, og mener DnB neppe hadde vært på norske hender om det ikke hadde vært for statens eierandel.

- Om ikke staten hadde eid en tredjedel av DnB, hadde det vært en attraktiv oppkjøpskandidat. Da vil jeg tippe at Wallenberg ville sendt en av sine banker over grensen, sier Foss, og får støtte fra flere partikolleger.

Under Ansgar Gabrielsens ledelse kjøpte nærings- og handelsdepartementet seg opp i DnB NOR fra 28,1 prosent til 34 prosent i 2003. Den gang ble staten nærmest utskjelt for aksjekjøpet, men det har vist seg å være svært lønnsomt for Norge A/S.

Staten kom inn som eier for første gang i storbanken i forbindelse med bankkrisen på begynnelsen av 1990-tallet.

Milliardverdier på børsen
De fire største selskapene på Oslo Børs er Statoil, Hydro, Telenor og DnB NOR. De har en markedsverdi på drøye 950 milliarder kroner. Legger vi til Yara og Cermaq, som er de to andre børsnoterte selskapene hvor staten er største aksjonær, er verdien faretruende nær 1000 milliarder.

Staten eier fra 34 til 70,9 prosent av disse selskapene og har dermed aksjer for nesten 550 milliarder kroner på børsen. Staten eier altså rundt 36 prosent av verdiene på Oslo Børs. Ingen andre eiere er like store.

I dagens utgave av Dagens Næringsliv gikk tidligere næringsminister Børge Brende ut og ønsket at staten bør lempe ut aksjer, spesielt i Statoil. Han får støtte fra sentrale partikolleger, men samtidig innrømmer både Per Kristian Foss, Jan Tore Sanner og Torbjørn Hansen at det er viktig å beholde en statlig eierandel i disse selskapene.

- Bidrar til stabilitet
- Staten har bidratt til stabilitet på eiersiden i disse selskapene, og bidratt til at de ikke trues av store, utenlandske oppkjøp. Vi er tjent med å ha en stor, norsk-eid bank. Det bidrar til mangfold og erfaringene med blandet eierskap er gode, sier Foss til NA24. Han vil ikke at staten skal selge seg ned til null i disse selskapene.

- Det er viktig at man beholder sentrale selskaper på norske hender. Husk at selv Statoil er lite i internasjonal sammenheng, sier Foss.

Torbjørn Hansen, som sitter for Høyre i næringskomiteen på Stortinget, innrømmer at DnB, Telenor, Statoil og Hydro er eksempler på at statlig eierskap har vært et viktig verktøy, men viser samtidig til at erfaringene fra nedsalget i Telenor og Statoil har hatt positiv virkning på selskapene.

Børsnotering økte verdien
Han tviler på at Statoil og Telenor hadde vært like verdifulle i dag, om staten hadde vært eneeier. Siden Statoil ble børsnotert har kursen gått fra knappe 80 kroner til dagens drøye 200. I Telenor har kursen doblet seg til 83 kroner. Staten har dermed tjent gode penger på børsnoteringen, mener Hansen.

- Verdistigningen har vært bra på grunn av det statlige nedsalget, sier han til NA24.

Han og kollegene i Høyre mener det er fornuftig at staten har eierandeler i sentrale næringer som finans, energi og samferdsel/kommunikasjon.

- Vi ser stor verdi i at staten sitter med eierposisjoner i selskaper som DnB, Telenor, Statoil og Statkraft. Det sikrer at selskapene er norskbaserte. Men samtidig må vi åpne for at vi gradvis kan øke den private andelen. Men i et mellomlangt perspektiv er ikke et fullt statlig nedsalg aktuelt, sier Sanner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag