NA24.no

- Statoil må slutte å ansette middelmådigheter som sjefer

Radiokanalen P4 legger frem resultatene for tredje kvartal på en pressekonferanse, 2002. Styremedlem og storaksjonær Endre Røsjø var til stede.
Radiokanalen P4 legger frem resultatene for tredje kvartal på en pressekonferanse, 2002. Styremedlem og storaksjonær Endre Røsjø var til stede. Foto: Knut Falch (Scanpix)
Investor skyter ned Statoil-favoritt.

Den London-baserte investoren Endre Røsjø har lite til over for Statoils London-baserte strategidirektør, John Knight.

Knight som ble ansatt i 2002 er arkitekten bak Statoils mange oppkjøp i Nord-Amerika de siste årene. De har vært en økonomisk fiasko for oljekjempen.

- Det er jo en del Statoil-folk som har fortalt meg, at hvis noen av dem kom over til London fra Norge og spurte ham om risikovurderinger, fikk de grov kjeft og han truet dem med sparken. Det virker ikke særlig konstruktivt og eller demokratisk på meg, sier Røsjø til Nettavisen.

Favoritt
John Knight er av mange sett på som en av favorittene til å overta som konsernsjef etter at Helge Lund trakk seg i høst. I over 10 år har han vært ansvarlig for Statoils strategidivisjon i London og han er mannen Helge Lund har støttet seg på i forbindelse med Statoils mange oppkjøp de siste årene.

- Statoil må slutte å ansette middelmådigheter som sjefer, sier Røsjø.

- Kjøpt søppel for 170 milliarder
Totalt har Statoil investert over 150 milliarder kroner i Nord-Amerika de siste årene.

Sist uke kom Pareto-analytiker Trond Omdal med brannfakkelen at Statoil bør skrive ned sine nord-amerikanske oppkjøp med nærmere 50 milliarder kroner, som følge av bomkjøp.

Les: Helge Lund kan koste Statoil 50 milliarder
Les: Vil partere Norges største melkeku

Disse nedskrivningene kunne Statoil ha spart seg, hvis Knight hadde lyttet til flere av Statoils ingeniører.

Engelskmannen John Knight har sust opp som favoritt.

- Hadde Knight vært villig til å høre på mange av de dyktige ingeniørene i Statoil, hadde ikke Statoil slengt ut 170 milliardær kroner på kjøp av søppel i Nord-Amerika, sier Røsjø.

Endre Røsjø er ikke hvem som helst.

Han har i en mannalder vært aktiv investor i både Oslo og London, hvor han i dag eier og driver finansrådgivningselskapet Pinemont som har en milliard kroner under forvaltning fra venner og familie.

Fakta: Fakta om Endre Røsjø:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Han eier finansrådgivningsselskapet Pinemont

Pinemont har hatt minimum 7,5 prosent årlig avkastning siden 2007. Risikovurderingen ligger på BBB+ eller bedre.

- I 2008 var 99 av verdens fond ned mer enn 40 prosent, mens vi steg 10 prosent. I november 2007 tok vi hele emisjonen i Norges Kommunalbank som hadde AAA, så steg obligasjonen med 10 prosent i det året, sier Røsjø.

- Vi har klart å ta vare på våre egne og våre venners sparepenger, på en god og trygg måte med lav risiko.

Han mener også at Knight kan prise seg lykkelig for at Statoil har den norske stat som storeier, og ikke tradisjonelle tunge amerikanske investorer.

- Hvis Statoil ikke hadde hatt staten som storeier, men dyktige og tunge private amerikanske eiere, hadde John Knight fått sparken for lengst og jeg tror han hadde blitt saksøkt av flere av aksjonærene, sier Røsjø.

På lønnstoppen
John Knight er den best betalte direktøren i i Statoil.

I 2013 hadde han en skattbar kompensasjon på 10,7 millioner kroner, omlag dobbelt så mye som alle de andre, med unntak av William Maloneys 9,9 millioner kroner. 

- Med den lønnen gjør han Ola-Nordmann til latter. At man skal betale i bøtter og spann for så dårlige råd, er helt utrolig, sier en lite imponert Røsjø.

Endre Røsjø i Kurdistan, et område han mener Statoil burde ha investert i. Dette TAWKE-feltet i Kurdistan har vist seg i ettertid å bli like stort som Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

- Hun kan ikke mene det
I Dagens Næringsliv hyller Nina Jensen, Siv Jensens søster og WWFs norske generalsekretær, John Knight.

Akkurat det imponerer lite.

- Jeg får nesten lyst til å be henne bytte pass. Hun kan ikke mene det. Det blir alt for lettvint å komme med slike uttalelser, sier han.

- Det er jo typisk at når oljeprisen har falt i kjelleren og få av de fornybare prosjektene er lønnsomme, da vil John Knight satse på det, sier Røsjø.

Den London-baserte investoren anbefaler heller Knight å ta alle pengene han har tjent på Statoil og investere dem i fornybare prosjekter.

- Da kan han vise at han kan tjene penger på dem først, så kan Statoils aksjonærer og andre investere i hans nye selskap, sier Røsjø.

- Han må ikke få lov til å spekulere med Statoils penger nok engang, sier investoren.

John Knight og Statoil nøyer seg med følgende kommentar.

- Vi har ingen kommentar til disse uttalelsene, opplyser kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk Jr.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere