NA24.no

- Statsminister stakk av med såpen på do

Tsipras overtar den herskapelige statsministerboligen Maximos uten strøm, nett og såpe.
Tsipras overtar den herskapelige statsministerboligen Maximos uten strøm, nett og såpe. Foto: Lefteris Pitarakis (Ap)
Sist oppdatert:
Og nå har grekerne sluttet å betale skatt.

Venstrepartiet Syrizas leder Alexis Tsipras er Hellas nye statsminister. Det betyr at han nå inntar statsministerboligen Maximos.

Boligen befinner seg i en ganske illustrerende tilstand for landets håpløse situasjon, der økonomien er i kjelleren og det politiske samarbeidsklimaet er elendig.

Tsipras flytter nemlig inn i en statsministerbolig uten strøm, uten passord til nettet og hvor til og med såpen har blitt rasket med på Antonis Samaras flyttelass. 

- Vi sitter i mørket. Vi har ikke internett, ingen e-post, ingen måte å kommunisere med hverandre på. Det har aldri skjedd tidligere og viser at Samaras folk verken har manerer eller anstendighet, sier en byråkrat som i årevis har jobbet for forskjellige regjeringer, ifølge Spiegel.

Tsipras vant valget ved blant annet å love reverseringer av mange krisetiltak som Samaras har innført.

Tidligere statsminister Antonis Samaras (t.v.) og nåværende Alexis Tsipras står steilt mot hverandre.


Betaler ikke skatt
Og han blir tydeligvis tatt på ordet av grekerne, for mange av dem har alt sluttet å betale skattene de er pålagt som del av reformkravene fra EU. Valgvinneren Syriza har lovet å lette skattebyrden for vanlige folk, blant annet ved å fjerne den forhatte boligskatten de ble pålagt i 2013.

Tannlegen Angeliki Mousouri innrømmer åpent at hun droppet å betale inn skatt i desember.

– Jeg forventer ikke å bli straffet. Dersom Syriza er i regjering, vil de bære over med skattebetalere med trang økonomi, sa hun til Financial Times (FT) før valget.

I Hellas er oppslutningen om skattesystemet lavt. Vanlige folk har liten tillit til at de får noe igjen for skattepengene de betaler inn. Og de ser at rike folk og selskaper slipper billig unna, nå som før. Illustrasjonsfoto fra børsen i Athen tirsdag 27.01.15.

Vanlig i valgkampen

Verken vanlige grekere eller rike redere mener de har særlig å bidra med for å få Hellas' økonomi på fote igjen. Landet er fortsatt i gruppen med lavest skattenivå i Europa.

Økonomer anslår at skatteinngangen i januar blir 40 prosent lavere enn budsjettert. Kilder i finansdepartementet forteller til FT at det er normalt at grekere betaler mindre skatt under en valgkampen, men at det er mer merkbart nå enn før.

I desember alene var statens skatteinntekter 620 millioner euro (5,4 milliarder kroner) lavere enn beregnet, skriver den greske journalisten Yannis Palaiologos i Wall Street Journal.

I Hellas er oppslutningen om skattesystemet lavt. Vanlige folk har liten tillit til at de får noe igjen for skattepengene de betaler inn. Og de ser at rike folk og selskaper slipper billig unna, nå som før.

Urettferdig

- Det som aller mest har opprørt folk, er inntrykket av at kostnadene ved tilpasningen ikke er rettferdig fordelt, skriver Palaiologos.

Han mener at det har kommet lite ut av løftene om å slå ned på korrupte tjenestemenn og storselskapers skatteunndragelser.

- Slik urett underbygger følelsen av at man blir ydmyket av en politikk diktert av utenlandsk kapital og internasjonale organisasjoner, skriver han.

Fakta: Gresk gjeld

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Totalt gjeld er beregnet til mellom drøyt 2.700 milliarder kroner (315,5 milliarder euro) (Eurostat) og 2.840 milliarder kroner (324 milliarder euro) (EUs krisefond, EFSF)

* Tilsvarer mellom 175 og 177 prosent av BNP

*Gjennomsnittslønnen er 600 euro i måneden, rundt 5.220 kroner.

*Ifølge OECD er grekernes realinntekt gjennomsnittlig blitt redusert med en firedel siden 2010 og er blant de laveste i Europa.

*Arbeidsledigheten er 25 prosent, ungdomsledigheten nesten 50 prosent.

*Økonomien har krympet 25 prosent siden starten på den økonomiske krisen.

* 240 milliarder euro er lån fra troikaen EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF)

*EFSF er største kreditor med nærmere 142 milliarder i kriselån

* Som lånevilkår har troikaen stilt krav om at Hellas må gjennomføre strenge innstrammingstiltak med drastiske kutt i lønninger og pensjoner, samt privatisering av statlige selskaper

* Hellas' nye statsminister, Syriza-leder Alexis Tsipras, vil reforhandle lånebetingelsene og krever sletting av deler av gjelden.

* Fjerde og siste utbetaling av kriselånet skal etter planen skje 1. mars. Dersom ikke Hellas blir enige med troikaen innen den tid, er statskassen tom.

Rederfamiliene er blant dem som anklages for ikke å yte sin skjerv. Hellas er en av verdens største rederinasjoner og kontrollerer rundt 15 prosent av alle fartøy på havene, ifølge Hellenic Shipping News. Syriza har varslet at partiet vil gjøre slutt på noen av de særegne skattereglene shippingbransjen nyter godt av. Men det kommer ikke på tale, erklærte det greske rederforbundets president Theodore Veniamis nylig.

Flere av de største rederiene gjør det klart overfor Wall Street Journal at de planlegger utflagging dersom Syriza gjør alvor å fjerne noen av særreglene de nyter godt av.

Under snittet

Skattereform har vært en viktig del av EUs krav for å gi Hellas økonomisk hjelp. Økokrim har blant annet bistått greske byråkrater med tiltak for å inndra mer skatt og styrke kampen mot hvitvasking.

Men både norske, europeiske og greske byråkrater


anerkjenner at det er en lang vei å gå før grekerne betaler sin skatt med glede.

Skattenivået i Hellas på 34,2 prosent er godt under snittet både i eurosonen og EU, påpekte sjefen for Den europeiske sentralbanken (ESB) Mario Draghi i et brev til en EU-parlamentariker fra Syriza mandag, dagen etter valgseieren.

Han konstante at EUs, ESBs og Det internasjonale pengefondets (IMF) krav om skattereformer er nødvendig både for å skape vekst og sosial rettferdighet.

- Målet er å skape et miljø der alle betaler en rettferdig andel, påpeker.

Hvis man blir kvitt alle skatteunndragelsene, kan skattesatsene senkes, påpekte han.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere