NA24.no

- Steinalderske finansmenn

Foto: Heiko Junge (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Finansmannen Riulf Rustad har holdinger fra steinalderen, mener kjendiskvinner.

Likestillingsminister Karita Bekkemellem og flere andre kjente kvinnelige politikere går hardt ut mot Riulf Rustads knusende dom over kvinner i styrerom.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag gikk finansmannen Riulf Rustad ut i Finansavisen og sa at 70 prosent av kvinner vil feile i styrerommene. Han møter stor motstand.

- Det er så utrolig steinaldersk, sier SVs Inga Marte Thorkildsen til NA24.

Hun får støtte av likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Skrekkscenario
Likestillingsminister Karita Bekkemellem påpeker at det finnes en database med 1.680 kompetente kvinner i blant annet NHO og Innovasjon Norge.

Les også: - Kvinner mangler kompetanse

- At det skal være så mye motvilje mot denne kompetansen finner jeg merkverdig. Her er hundretalls kvinner med formell ledelse og styreerfaring, sier ministeren.

Hun mener at basen alene viser at finansmannen Riulf Rustads argumentasjon faller i fisk.

- Basen må tas i bruk, sier Bekkemellem.

Likestillingsministeren tror ikke skrekkscenarioet til finansmannen er reelt og mener menn må akseptere at kvoteringsloven er en realitet.

LES OGSÅ - Kvinner mangler kompetanse

Må begynne et sted
Bekkemellem fremhever at også menn har begynt et sted før de ble proffer, enten det er syklist Thor Hushovd eller menn i norske styrerom.

- Hvis vi ikke begynner nå, kommer vi ingen vei, sier hun.

Hovedbøygen ligger ifølge ministeren i at konservative krefter i Norge ikke vil at staten skal blande seg inn eller ha en rolle i deres virksomhet eller forretninger.

- Næringslivet er en del av det totale samfunnet og de må få med seg at kjørereglene bestemmes av politikere og vedtatt i stortinget, sier hun.

- Rustad sier kvinner må plukke opp regningen for kvotering?

- Dette er tull. Jeg tror at dette handler om en mannegreie og at enkelte vil ha noe for seg selv. Men da må de si det, og ikke male fanden på veggen og si at kvinner er inkompetente, sier hun og legger til at det til og med finnes en egen opplæring for kvinner og styrearbeid.

- Så vidt meg bekjent har det ikke vært gjort for menn, sier Karita Bekkemellem til NA24.

Hardt glasstak
Sosialistisk Venstrepartis Inga Marte Thorkildsen blir kraftig provosert av Rustads utspill.

- Utspillet er så utrolig steinaldersk at jeg får lyst til å bruke en gammel hersketeknikk med å overse hele Rustad og late som det aldri har blitt sagt. Men jeg er ikke tilhenger av hersketeknikker, sier hun.

- Det er godt å se at slike menn endelig kommer ut av skapet. Dette beviser det som kvinner har snakket om i alle år om at det finnes et glasstak som er vanskelig å trenge gjennom, sier hun til NA24.

Hun mener kvinner er like gode representanter i styrerommene som menn.

- Slike menn passer godt på hverandre og er så fortreffelige at de må utpeke noen som ligner seg selv for at det skal fungere, sier hun til NA24.

Middelmådige menn
Arbeiderpartiets Marianne Aasen Agdestein sier hun er lei kjønnsdiskusjonen og sier debatten ikke handler om kvinner og menn, men om inkompetanse.

- Kvinner blir ikke spurt om de vil sitte i styrerom, derfor trenger vi kvotering for å bøte på dette, sier hun til NA24.

Agdestein sitter selv i finanskomiteen og sier de finnes like mange inkompetente menn som kvinner i Norge.

- De som har størst grunn til å frykte kvotering er middelmådige styremenn som blir skubbet ut av kompetente kvinner, sier hun.

Stortingspolitikeren legger til at hun også vil sende sin sønn til London noen år først for å skjønne opplegget, med en ironisk referanse til Riulf Rustad, som vil sende sin datter for opplæring i den britiske hovedstaden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere