*Nettavisen* Økonomi.

- Still sofaen til rådighet for studenter som trenger husly

Studenter sliter med å finne tak over hodet. Noen ender opp med å sove på sofaen hos medstudenter.

Studenter sliter med å finne tak over hodet. Noen ender opp med å sove på sofaen hos medstudenter. Foto: Eric Audras (Colourbox)

Student reagerer sterkt på den største studentboligkrisen noensinne.

01.08.14 08:28

Forrige uke fikk studentene vite hvor de fikk studieplass. Nå starter hardkjøret for å finne en plass å bo.

Men student-Norge er i en boligkrise og det er vanskeligere å finne studentbolig nå enn noen gang før.

Norsk studentorganisasjon forteller at de stadig får tilbakemeldinger fra studenter som er bekymret fordi de mangler sted å bo.

- Klarer ikke møte etterspørselen
En av de som raser er Fredrik Vangdal som går andre året på fem-årig studie i Siviløkonomi i Bergen. Han reagerer på at tilbudet av studentboliger er så lavt og at studentene tvinges inn på det private markedet.

- I Norge foregår det en sentralisering av høyere utdanning som skaper en økt etterspørsel etter boliger i bynære strøk. Dette skjer uten at myndighetene evner å demme opp for den økte etterspørselen. Som en følge av dette øker prisene på det private markedet selv om tilbudet også øker noe. Flere vil leie ut om de får mer igjen for det, sier Vangdal til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fredrik Vangdal mener bomulighetene for studenter ikke står til forventningene. Foto: Privat

Selv bor han i et kollektiv i Bergen sentrum. Der betaler han 5.000 kroner i måneden, pluss strøm. De andre seks han bor med har noe større rom og betaler mellom 5.300 kroner og 5.800 kroner.

- At det er dyrt og bo er en ting. Det bakenforliggende spørsmålet er hvordan man som student finansierer dette. Du har i utgangspunktet tre muligheter som leietaker: få hjelp hjemmefra, jobb deltid og, eller ha sommerjobb eller å flytte langt ut fra sentrum for å bo billigere. Selv om det er svært nyttig å opparbeide seg arbeidserfaring vil spesielt deltidsjobb gjøre at får mindre tid til studiene, noe som svekker studiekvaliteten, sier Vangdal.

Sofahjelpen
Vangdal forteller om et konsept Studentsamskipnaden i Tromsø har startet for å hjelpe de som ikke finner tak over hodet i starten av studietiden.

- Sentralt i de store byene er det helt klart et enormt press på leiemarkedet og boligmarkedet forøvrig. Jeg vil også trekke frem studentsamskipnaden i Tromsø der studenter har satt i gang noe som heter Sofahjelpen der nye studenter uten bolig kan sove på sofaen til andre studenter, sier Vangdal.

DebutUKA, fadderuke-ordningen i Tromsø, startet konseptet da de så at det var mange studenter som hadde vanskeligheter med å finne tak over hodet i starten av studietiden. I Tromsø er det hele 2.400 studenter som står på venteliste for å få plass i studentbolig.

- I år hadde vi 60 ledige studentboliger ved siden av 250 studentboliger tildelt utenlandske utvekslingsstudenter. Alle disse er nå tildelt, sier Olav Benjaminsen, kundekonsulent ved boligavdelingen ved Norges arktiske studentsamskipnad til iTromsø.

Dermed blir det mange som må tre inn på det private utleiemarkedet og kanskje mange vil ende opp med å måtte sove på andres sofaer.

«DebutUKA i Tromsø oppfordrer alle som har en ledig sofa til å stille denne til rådighet for en medstudent som trenger husly i et par uker. Det er på tide å åpne hjerter og dører for hverandre - "der det er hjerterom, er det husrom". Så skriv på veggen: "Jeg har en sofa" eller "Jeg trenger en sofa" og ta kontakt med hverandre», skriver Studentsamskipnaden i Tromsø på sin Facebook-side om Sofahjelpen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.