- Stoltenbergs elbil koster deg og meg 1,2 millioner

Foto: Lars Brock Nilsen

- Dersom det skulle blitt solgt 50.000 Teslaer i Norge ville dette kostet fellesskapet ufattelige 50 milliarder kroner.

03.02.14 15:29

Investor og milliardær Øystein Stray Spetalen er ikke nådig i sin kritikk av at Arbeiderpartiet har kjøpt en splitter ny Tesla til Jens Stoltenberg.

Han mener målet om at 50.000 elbiler skal rulle rundt på norske veier ikke har noen klimaeffekt.

- En konvertering av 50.000 bensinbiler til 50.000 elbiler vil redusere Norges forbruk av olje med under 1.000 fat per dag. Det vil si fra 125.000 til 124.000 fat per dag. Dette er dersom all energi hentes fra fornybare energikilder, noe som selvfølgelig er utenkelig, sier Spetalen til Nettavisen NA24.

Koster 1,2 millioner

For hver Tesla som kjøpes vil fellesskapet miste millioninntekter.

- Engangsavgiften på en Tesla med normale avgifter vil vært oppunder en million kroner. I tillegg kommer tap på drivstoffavgifter, bompenger, subsidiert strøm og parkeringsavgifter som samlet over bilens levetid minst vil være 200.000-300.000 kroner, sier Spetalen.

- Hver Tesla som er en luksusbil unndrar skatteinntekter til fellesskapet på minst 1,2 millioner i forhold til normale avgifter, fortsetter investoren.

- Så Jens Stoltenbergs Tesla koster skattebetalerne en million kroner?

- Minst 1,2 millioner kroner over bilens levetid, sier Spetalen.

Nettavisen sjefredaktør Gunnar Stavrum skriver mandag i sin blogg at Jens Stoltenberg har vært smart ved å ha en elbil som firmabil, da de gir halv skatt.

LES HER: Firmabil til 700.000 med halv skatt

Jens Stoltenberg har med andre ord skaffet seg en bil som ville ha kostet rundt 1,4 milloner kroner for 700.000 med avgifter.

50 milliarder

50.000 Teslaer på Norges veier vil koste Norge milliarder.

- Dersom det skulle blitt solgt 50.000 Teslaer i Norge ville dette kostet fellesskapet ufattelige 50 milliarder kroner, sier Spetalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han mener at man ville fått mye større miljøeffekter av utbygging av jernbane, sporveier, sykkelstier og øke innsatsen ved å fjerne svevestøv ved å øke renhold og feiing av veier.

- Det viktigste er regnestykket som viser at 50.000 Teslaer kun vil redusere Norges oljeforbruk med under en prosent, sier Spetalen.

Og fortsetter.

- Klimapolitikken er blitt symbolpolitikk. Politiske feilbeslutninger som Mongstad, elbiler og produksjon av kostbar fornybar energi vil ramme industri, levestandard og produktivitetsveksten i Norge.

- Problemet er at økonomiske regnestykker og fakta innen naturvitenskap har ingen plass i klimadebatten i Norge.

Skal lønne seg å velge miljøvennlig

Jens Stoltenberg selv avviser kritikken.

- Arbeiderpartiet ønsket at Stoltenberg skulle ha en miljøvennlig firmabil. Elbil var da det som fremsto som mest aktuelt. Stoltenberg bruker bilen mye i jobben, ettersom han farter rundt på møter og foredrag, og da kom vi til at denne bilen passet godt, grunnet god rekkevidde og batterikapasiteten, skriver Stoltenbergs rådgiver, Randi Ness, i en mail til Nettavisen NA24

- Ap har en avgifts- og skattepolitikk som gjør at det skal lønne seg å velge miljøvennlig, fortsetter hun.

Jens Stoltenberg har lagt ut en video fra elbilen (saken fortsetter under):

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

- Jens har en skjult formue på 45 millioner

Det er ikke første gangen Spetalen langer ut mot Stoltenberg. I uken før valget i fjor gikk han løs på formuesskatten og hvorfor Jens Stoltenberg ikke vil gjøre noe med den.

- Jens Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner, sa Spetalen til Nettavisen NA24.

Poenget til Spetalen var at Stoltenberg har en stor formue i form av hus, hytte og en lukrativ statspensjon som beregnes skattemessig veldig lavt i forhold til reel verdi.

Saken tok helt av og ble en av de sakene som ble mest likt på sosiale medier i Norge. Over 37.000 har per dags dato kommentert eller likt saken på Facebook.

LES HELE SAKEN HER: - Jens Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner

Stoltenberg avviste da via sin partikollega Torgeir Micaelsen, Spetalens formuesanslag:

- Han kommenterer også statsministerens privatøkonomi. Statsministeren har gitt ulike overslag av hva han har i fremtidig pensjon og hva slags eiendeler han eier. Et enkelt googlesøk vil vise at boligen har flere andelseiere. Han deler boligen med familien, sa Micaelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.