Gå til sidens hovedinnhold

- Stor ulykkesfare ved svenske atomkraftverk

Mener alle reaktorene må stenge.

Miljøorganisasjonen Greenpeace hevder det er overhengende sannsynlig at det vil skje en alvorlig ulykke ved et svensk atomkraftverk. Dette er konklusjonen i en rapport som organisasjonen har laget om de svenske atomreaktorene.

Sikkerhetsproblemene ved kraftverkene er så store at samtlige reaktorer må stenges, mener Greenpeace ifølge avisa Svenska Dagbladet.

Organisasjonen er også kritisk til at flertallet av de statlige kjernekraftinspektørene i Sverige tidligere har jobbet i kjernekraftindustrien.

- Vi slår hull på myten om at svensk kjernekraft er sikker. Svenskene kjernekraft er gammel, har store sikkerhetsproblemer og det mangler personell og kompetanse - og et stort antall hendelser skjer, sier Rolf Lindehal i organisasjonen til avisen.

Ifølge Greenpeace er de svenske reaktorene sensitive til ytre påvirkninger som flom og ikke minst terrorangrep. De mener reaktorene er gamle, og at sikkerhet bør stå i førersetet. Men i stedet økes effekten.

- Med gamle reaktorer bør fokuset først og fremst være å ivareta sikkerheten, men det virker som det primære er den økonomiske fordelen, og de tar en sjanse når det gjelder sikkerhet, hevder han.

De mener det har vært en lang rekke «alvorlige avvik» på de svenske reaktorene.

Når de svenske atomreaktorene tidligere har vært ute av drift, har det ført til svært høye strømpriser i Norge.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget