- Stordalen bryter med norsk tradisjon

Foto: (Scanpix)

Professor har funnet opp et nytt uttrykk for Stordalens ekstravagante bryllup.

14.06.10 22:10

Ekstravagansen og nivået på Stordalens bryllup i Marrakesh i Marokko i helgen, har nådd utover den snevre kretsen til finanseliten. Tidlig på mandag gikk lederen i Fellesforbundets avdeling 246, Birgit Tandberg, ut å sa at hun reagerte på at de ble brukt hele 20 millioner kroner på bryllupet.

- Jeg synes det er trist at Stordalen ikke ser at det er arbeiderne hans som gjør dette mulig. Vi får stadig høre hvor dårlig hotellene går og at folk må permitteres, sier Tandberg til Nettavisen.

Les hele saken her: - Dette gir en vond smak i munnen

- Bryter norsk tradisjon
- Det er noe unorsk over det hele, sier professor Einar Lie til NA24.

Han er spesialist på nyere norsk økonomisk og politisk historie.

Det bryter med norsk tradisjon, om å gjøre det enkelt og privat, mener Lie. Han mener videre at gjestelisten på dette arrangementet er viktig, og at skillet mellom offentlig og privat ser ut til å viskes ut med denne måten å feire på.

Klikk på bildet for å forstørre.

For tidligere tiders næringslivsledere innen norsk shipping og industri var det mye mer private arrangementer. Man må til kjendisfester i USA for å finne noe lignende, mener professoren.

«Conspicuous wedding»
Han trekker frem et uttrykk fra den norskamerikanske økonomen og sosiologen Thorstein Veblen og hans teori «Conspicuous consumption».

Dette er et uttrykk som opprinnelig ble brukt på nyrike personer ved starten av forrige århundre, som forklaring på deres forbruksvaner. De kjøpte varer for å vise at de var rike, og ikke etter behov.

- Det er litt slik med dette bryllupet også. Vi kan jo kalle det for «Conspicuous wedding», sier en humoristisk Lie til NA24.

Har miljøbevegelsen med seg
Stordalens ekstravaganse får ikke miljøbevegelsen til å heve øyenbrynene.

- Rike guttunger må få feire sitt bryllup som de vil, og kjøre i de biler og fly de vil, sier nestleder Marius Holm i Bellona til Nettavisen.

Og han fortsetter:

- Jeg håper de fikk en skikkelig bra fest, legger han til.

Holm bryr seg ikke noe om imaget til Stordalen:

- Det er det han gjør med sine hoteller, som betyr noe. Han bør måles på hvor miljøvennlige hotellene hans er, mener han.

Les hele saken her: - Rike guttunger må få feire som de vil

Les også Haakon B. Schrøders NA24-kommentar: - Minner om en snurt, gammel tante

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.