*Nettavisen* Økonomi.

- Støre for svak mot Hamas

- Norges svake krav overfor Hamas vinner ikke respekt, mener Israels ambassadør i Oslo, Miryam Shomrat.

15.02.06 08:15

Den israelske Oslo-ambassadøren er bekymret over at den militante organisasjonen Hamas er klar til å danne regjering i de palestinske områdene.

- Norge ser på det palestinske valget som demokratisk. Det var det, men med en stor feil: At en væpnet terrorgruppe stilte til valg – og vant, sier Miryam Shomrat til TV 2 Nettavisen.

Hun mener Norge stilte for svake krav overfor Hamas da valgseieren var klar i januar. I en pressemelding etter valget sa utenriksminister Jonas Gahr Støre at han «forventer at et parti som deltar i en demokratisk prosess følger de demokratiske spilleregler ved blant annet å ta avstand fra voldsbruk».

- Norge nevnte ikke at Hamas også må anerkjenne Israel og akseptere avtalene som allerede er inngått, nemlig Oslo-avtalene og Veikartet. Jeg tror ikke Norge vinner respekt ved å la være å påpeke disse basiskravene, sier Shomrat.

Frosset
Etter valget frøs Israel overføringer av skatteinntekter og tollavgifter til de palestinske selvstyremyndighetene. Dette ble raskt kritisert av norske myndigheter.

- Vi likte ikke at Norge presset på. Dette dreide seg om Israels fiender. Vi måtte først ha et regjeringsmøte. Det ble holdt fire dager etter at midlene ble frosset. Vi trengte ingen til å fortelle oss hva vi skulle gjøre, sier Shomrat.

Senere frigjorde Israel de utestående pengene. Men regjeringen vil vurdere overføringene i lys av hva Hamas gjør videre.

Må endre kurs
Som giverland for de palestinske områdene har Norge en viktig rolle i Midtøsten, mener Miryam Shomrat. Men da må Stoltenberg-regjeringen sørge for at giverlandene står for en felles politikk overfor de palestinske selvstyremyndighetene, og kreve at de overholder avtalene som er ingått, mener hun.

- Hvis ikke, har vi ingen partner i fredsprosessen, sier hun.

Shomrat tror det blir vanskelig for Israel å samarbeide med Hamas med mindre ikke Hamas endrer kurs.

- Man kan ikke forvente at Israel skal hjelpe en palestinsk administrasjon som ønsker å utslette Israel og gjennomføre terrorhandlinger mot innbyggerne. Veikartet krever avvæpning av militante grupper. Dette må gjøres, sier hun.

Tegninger
Den israelske ambassadøren er svært forsiktig med å kommentere trykkingen av Muhammed-karikaturene. Nylig trykket også Jerusalem Post en faksimile av tegningene.

- Jøder er nok mer følsomme for dette enn nordmenn. Når man kommer fra en jødisk kultur, er man følsom for slike ting, sier Shomrat, og peker på at ortodoks jødisk tro også forbyr bilder av mennesker.

- Arabiske medier har vært fulle av antisemittiske tegninger. Men har du noen gang sett jøder demonstrere voldelig og sette fyr på ambassader på grunn av slike tegninger? spør hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.