NA24.no

KAN FÅ KONSEKVENSER: Å sjekke sine barns Facebook kan få følger.
KAN FÅ KONSEKVENSER: Å sjekke sine barns Facebook kan få følger. Foto: Karen Bleier (AFP)

- Straffbart å snoke i barnas Facebook

Sist oppdatert:
Kan være like alvorlig som vold, mener advokat.

Å sjekke barns chat på sosiale medier eller mobil kan være straffbart. Det forteller advokat Olav Sylte. FNs barnekonvensjon gjelder som norsk lov, og gir barn rettigheter som selvstendige individ. I dette ligger også retten til et privatliv, opplyser han.

- Et barn på 16 år som merker at mor eller far snoker, vil kunne politianmelde forholdet. Det er like straffbart som at naboen skulle gjort det samme, sier advokaten.

Sylte forteller at strafferammen er bøter.

- Barnet er et individ som har krav på privatliv, sier han.

Kan være like vondt som vold

Advokaten mener foreldre kan derimot spørre barna om de får lov til å følge med på hva de gjør – og dersom barna selv gir dem innsyn i hva de gjør, så er det greit.

- Dette er ikke snoking, men en del av den voksnes deltakelse i barnas liv - og ikke minst en viktig del av det å passe på dem, fortsetter Sylte.

Han reagerer på at mange mener at foreldre skal sjekke barns aktivitet på sosiale medier.

- Dette er selvfølgelig utad ikke like alvorlig som vold mot barnet, men psykologisk kan dette være like vondt som vold. Barnet mister tillit til sine omsorgspersoner. Det vil også få konsekvenser for barnet senere i livet. Hvordan skal vedkommende ha tillit til voksne mennesker? spør advokat Sylte.

- Jeg stiller spørsmål ved at psykologer uttaler at det greit å sjekke barnas Facebook. Jeg lurer på om de vet hva de har uttalt seg om. De som sier noe annet tar feil, de har manglende evne til å se ulike sider ved en sak, fortsetter han.

Skepsis ikke nok

Men ingen regel uten unntak. Sylte forteller at foreldre derimot kan snoke når det foreligger en konkret mistanke om at de utsettes for noe straffbart eller kan ta skade av det som skjer.

REAGERER: Advokat Olav Sylte ber foreldre være varsomme med å sjekke barns Facebook.

- Begrunnet mistanke gir foreldre rett til å sjekke for å sikre barnet, men det er helt unntaksvis. Jeg forestiller meg at det skjer ytterst sjelden, men også i slike tilfeller bør man spørre om lov, sier Sylte.

Generell skepsis og nervøsitet til internett er ikke nok, understreker han.

Sylte arbeider til daglig med familie-, arv og eiendomsrett. Han har tidligere arbeidet i politiet. Han understreker at det er imidlertid ingen menneskerett for barn å ha tilgang til internett til enhver tid. Man kan for eksempel innføre begrensende tider. Bruken må også tilpasses alderen.

Å betrakte som nødrett

Professor og barnepsykolog Willy-Tore Mørc er en av dem som har tatt til orde for at foreldre skal sjekke barns Facebook.

- For det første har foreldre rett til å vite hvor barnet er og hva de gjør. Det er viktig at foreldre snakker med barnet om nettbruker fra første øyeblikket de begynner å bruke det – fordeler og farer. Man bør ha en avtale om at man vil ha informasjon om hvordan de bruker nettet, sier barnepsykologen.

- Å sjekke barn som er i risikofylte situasjoner på nett, er etter mitt syn, å betrakte som nødrett, fortsetter han.

Hva synes du? Si din mening i kommentarfeltet!


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere