NA24.no

- Straks du sier et skeivt ord om islam, risikerer du å bli angrepet

TYSK MØNSTER: Etter mønster fra Tyskland, vil den norske Pegida-bevegelsen arrangere ukentlige marsjer mot islam og muslimsk innvandring. Det sier initiativtaker Max Hermansen.
TYSK MØNSTER: Etter mønster fra Tyskland, vil den norske Pegida-bevegelsen arrangere ukentlige marsjer mot islam og muslimsk innvandring. Det sier initiativtaker Max Hermansen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Initiativtaker i Pegida, Max Hermansen, tror mange muslimer i Norge er villige til å bruke vold.

OSLO (Nettavisen): - Blant muslimer i Norge er det ganske mange som er villige til å bruke vold. Straks du sier et skeivt ord om profeten Muhammed eller kritiserer den totalitære ideologien islam, risikerer du å bli angrepet.

Det sier talsmann for den norske Pegida-bevegelsen, Max Hermansen (54), til Nettavisen. Mandag samlet han 190 personer til en marsj i Oslos gater mot muslimsk innvandring og islamsk påvirkning.

Les også: Pegida-demonstrasjon ga rekordoppmøte

- Forsvar av vestlige verdier

Hermansen mener det er for mange muslimer i Norge og opplever integreringen av såkalt ikke-vestlige innvandrere som mislykket. Han lister opp lav arbeidsdeltakelse, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og overfallsvoldtekter som problemer knyttet til denne innvandringen og sier Pegida er basert på et forsvar av vestlige verdier.

Les også: - Han skjærer alle over én kam

- Det er klart det er velintegrerte innvandrere, men se på filmen Haram, som Ulrik Imtiaz Rolfsen har laget. Den peker på store problemer i den pakistanske delen av befolkningen. Vi vet at blant kvinner med pakistansk bakgrunn som gifter seg i Norge, velger 96 prosent en pakistansk mann. Her er det et enormt sosialt press. Tvangsekteskap vil jeg kalle barbari, og for en del av disse kvinnene er det en katastrofe, sier Hermansen.

Les også: - Klart det var ubehagelig

Les også: Vurderer å melde TV 2 til PFU

Frykter mer vold

- Når det kommer flere og flere muslimer til Norge, så blir det mer og mer ghettodannelse og mindre og mindre integrering, mer og mer ekstremisme og mer og mer vold, sier Hermansen.

- Du setter likhetstegn mellom muslimer og vold?

- Vi har ikke noe imot enkeltmennesker, men det er en rekke negative sider ved den muslimske innvandringen og påvirkningen fra den totalitære ideologien. Blant muslimer i Norge er det ganske mange som er villige til å bruke vold. Straks du sier et skeivt ord om profeten Muhammed eller kritiserer den totalitære ideologien islam, risikerer du å bli angrepet, sier Hermansen.

VIL MARSJERE IGJEN: Talsmann og initiativtaker for den norske Pegida-bevegelsen er læreren Max Hermansen (54).

- Mye plass i Jordan

Han tar til orde for en stans i innvandringen til Norge og vil i stedet hjelpe flyktninger der de er.

- Det er mye plass i Jordan, det er mye plass i Tyrkia. Hvis vi bruker de 14 milliardene vi bruker hvert år på asylinstituttet til å hjelpe flyktninger i nærområdene, vil vi få utrettet mye mer.

Sykmeldt

54-åringen er lærer i den videregående skolen i Oslo, men har vært sykmeldt siden oktober i fjor. Han sier han ikke får lov av Utdanningsetaten i Oslo å snakke om sin jobb som lærer og at han ikke kan snakke om bakgrunnen for at han nå er sykmeldt.

Aftenposten skriver onsdag at det kom klager fra elever da de oppdaget Hermansens holdninger når det gjelder islam.

Til Nettavisen sier Hermansen at han ikke er overrasket over at noen elever føler seg krenket. Han sier antar de har vært på hans Facebook-side og sett noen av innholdet der.

- Holdningen er at man ikke skal kritisere islam, sier han.

Han sier han føler seg sikker på at det ikke er i undervisningen elevene har følt seg krenket.

- Der er jeg profesjonell lærer og følger lærerplanen, understreker han.

Rektor ved Kuben videregående skole, Kjell Ove Hauge, sier til Nettavisen at han ikke har noen kommentarer å gi i saken.

Fra Utdanningsetaten og kommunikasjonsdirektør Trine Lie Larsen får Nettavisen dette svaret:

- Alle ansatte i Osloskolen har ytringsfrihet på linje med alle andre norske borgere. Samtidig må lærere i Osloskolen i sitt arbeidsforhold forholde seg til de rammer som følger blant annet av diskriminerings- og arbeidsrettslovgivningen så vel som opplæringsloven. Utover dette kan vi ikke gå nærmere inn i detaljene i saken.

- I strid med Opplæringsloven

Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, sier lærere har samme ytringsfrihet som alle andre, men at lærerne som velger å ytre seg i det offentlige rom på fritiden også vil bli vurdert ut fra at de er lærere.

Ragnhild Lied, Utdanningsforbundet.


- Når Max Hermansen generelt omtaler islam som en totalitær ideologi på linje med nazisme og fascisme, opptrer han helt i strid med formåldsparagrafen i Opplæringsloven som alle lærere er forpliktet på. Det er ikke uproblematisk. Vi legger til grunn at dette også blir tatt opp med Hermansen av de som har ansvaret for det i Osloskolen.

Etter tysk mønster

Hermansen sier han i fjor høst tok initiativet til en norsk variant av den tyske protestbevegelsen etter å sett et NRK-program. Pegida står for Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes, på norsk Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten. Gruppen ble grunnlagt i Dresden i oktober i fjor og har arrangert en rekke protester mot islam og muslimsk innvandring flere steder i Tyskland. Tysklands regjeringssjef Angela Merkel benyttet sin nyttårstale til å ta avstand fra Pegida-bevegelsen og advare tyskerne mot deres retorikk.

Vil demonstrere hver uke

Etter mønster fra Tyskland, vil den norske Pegida-bevegelsen også arrangere ukentlige marsjer mot islam og muslimsk innvandring.

- Vi legger opp til demonstrasjoner hver mandag klokka 18.30 fra Borggården, sier Hermansen.

Han understreker at Pegida ikke er en medlemsorganisasjon, men en protestbevegelse som samler flere grupper og enkeltpersoner som deler frykten for muslimsk innvandring.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere