NA24.no

- Strammere oljemarked neste år

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Det amerikanske energidepartementet følger IEA og kutter i prognosene for oljeetterspørselen. Men neste år kan det bli strammere.

Det går frem av den månedlige markedsprognosen fra det amerikanske energidepartementets statistikkavdeling Energy Information Administration (EIA). Det skjer samme dag som det internasjonale energibyrået IEA var ute med nye nedjusteringer av veksten i verdens oljeetterspørsel.

NA24 - din næringslivsavis

EIA kutter vekstprognosen for oljeetterspørselen for andre måned på rad. De forventer nå en vekst på 1,2 millioner fat per dag i år, som er ned 100.000 fat per dag fra forrige rapport i begynnelsen av august. IEA kutt i går sin prognose tilsvarende til en vekst på rett over 1 million fat for 2006.

Over estimatene
For 2007 kutter energidepartementet prognosen fra 1,8 til 1,7 millioner fat. De ligger dermed fortsatt over estimatene til IEA som i går kuttet prognosen for 2007 til rett under 1,6 millioner fat per dag.

EIA opprettholder imidlertid sin prognose for 2006 og 2007 om en oljepris på 70 dollar i snitt. Oljeprisen har falt markert de siste par ukene. De begrunner dette med at det er kun forventet en mindre økning i verdens reservekapasitet i produksjonsleddet, noe som vil føre til et fortsatt stramt marked.

Ser fall i lagerdekning
I tillegg viser EIA til at de ser et fall i verdens lagerdekning frem mot utgangen av 2007. Mens lagerdekning målt i antall dager med forbruk ligger midt på fem-årssnittet, ser EIA at OECD området lagerdekning vil falle til den nedre delen av intervallet i løpet av neste år.

Det forventes ifølge EIA en vekst i non-OPEC-oljeproduksjon på 1,4 millioner fat neste år, mot 0,6 millioner fat i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere