Gå til sidens hovedinnhold

- Streik truer hele SAS

SAS er på vei inn i den tredje streiken på fem måneder.

Mats Jansson har gått fra streik til streik etter at han tok over som sjef for flyselskapet SAS. Ikke mindre enn tre streiker har selskapet vært rammet av de siste fem månedene.

NA24 - din næringslivsavis

Denne gangen er det den svenske kabinorganisasjonen HTF som har varslet streik.

- HTF tar et tungt ansvar når de setter flyselskapet på bakken. De som nå skjer er å sammenligne med en eksistensiell krise for hele SAS-konsernet, sier Jansson til Dagens Industri.

Flere trekker seg
I Norge har flere store konsern valgt alternativer til SAS som flypartner. Nå kommer de viktige svenske storkonsernene etter. Torsdag var både Electrolux og Ericsson ute med trusler om å trekke sine storkundeavtaler hvis deres ansattes flyreiser igjen blir rammet.

Mats Jansson mener at streiken som er varslet til fredagen vil ramme 20.000 passasjerer per dag og gi en negativ effekt for SAS på rundt 20 millioner kroner daglig. I tillegg er det en rekke indirekte kostnader.

Jansson vil nå ha bort det han mener er en streikekultur i SAS, og viser til at hans selskap og Alitalia er på streiketoppen i Europa.

Håp om enighet
Det finnes fortsatt et lite håp om at streiken som settes i gang klokken fem fredag, kan avverges. I realiteten berører imidlertid streikevarselet trafikken allerede torsdag.

Streiken innebærer at alt svensk kabinpersonale i SAS tas ut, noe som rammer innenrikstrafikken i Sverige til 14 destinasjoner. I tillegg til utenrikstrafikken fra Stockholm- Arlanda berøres, mens utenrikstrafikken fra Göteborg-Landvetter berøres ikke.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett