- Strippere fortjener minstelønn

Foto: Magne Turøy/bergensavisen

Dommer mener strippere beskyttes av arbeidsmiljøloven.

Dommer Paul A. Engelmayer i Southern District i New York, bestemte tirsdag at strippere på Ricks Cabaret, en strippeklubb i New York City, faktisk er beskyttet av arbeidsmiljøloven.

Stripperne skal ifølge dommeren være timebaserte arbeidstakere som minst fortjener minstelønn, skriver The New York Times.

Strenge regler
Kjennelsen kom frem i et søksmål på vegne av tidligere og nåværende dansere på Rick's. De saksøkte klubben for blant annet å nekte dem lønn.

Klubben, som ligger i nærheten av Empire State Building, åpnet i 2005. Rick's hevder å være «en rekke nattklubber som serverer til hovedsakelig forretningsmenn og fagfolk».

De hevdet at danserne er uavhengige aktører, men dommer Engelmayer ble ikke overbevist. Han sa at listen over regler Rick's kunne vise til, kunne beskrives som «detaljstyring», skriver avisen.

Klubben har skrevet ned en liste over krev som må følges av danserne, som heter «Entertainer Guidelines.» Noen av kravene er at man må jobbe åtte timers skift minst tre ganger i uken, må bruke siletthæler som er minst ti centimeter høye, hopp over glitter på kroppen og dekk til tatoveringer med sminke.

Disse retningslinjene sa også at man må «danse den første sangen med kjolen din på og den andre sangen med kjolen av». I tillegg, når man underholder kunder nært og personlig, må man ha en fot på bakken og kan ikke ha begge føttene på en kunde samtidig, skriver avisen.

Ifølge The New York Times tar jentene 20 dollar, cirka 118 norske kroner, for en lap dance og for å ta med seg en av danserne opp på et privat rom betaler man 150 dollar for 15 minutter, cirka 885 norske kroner med fredagens valuta.

- Rett til å motta lønn
E. Michelle Drake, advokat og partner i Nichols Kaster advokatfima, som representerer danserne, sa til avisen at danserne ikke bare ble nektet lønn, men også ble pålagt å betale en rekke avgifter til klubben for hvert skift de jobbet. Disse avgiftene kunne komme opp i 100 dollar, 590 norske kroner med fredagens valutakurs.

- Disse kvinnene har ikke sin egen virksomhet, Rick's har en bedrift og de jobber der. Strippere, som alle andre arbeidere i dette landet, har rett til å motta lønn og ikke bli tvunget til å belage seg på tips fra sine kunder for å tjene til livets opphold, sier Drake til The New York Times.

Hun nektet å opplyse avisen om hvor mye danserne krevde tilbake fra klubben, men det skal ha vært mer enn en minstelønn på 7,25 dollar, cirka 43 kroner, for hver time hver danser har jobbet siden klubben åpnet i 2005.

- Dommen vil ikke ha noen innvirkning på Ricks Cabaret New York siden vi endret vårpraksis for selstendige arbeidstakere for en stund siden, sa Eric Langan, administrerende direktør i Ricks Cabaret International til avisen.

Selskapet opplyser at deres advokater skal anke dommen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.