NA24.no

Foto: Alf Ove Hansen (SCANPIX)

- Strømkrisen er overdrevet

Sist oppdatert:
Sjeføkonom Tormod Andreasen i Sparebank 1 Gruppen har liten tro på skyhøye strømpriser til vinteren.

Les NA24 på mobil

Organisasjonen Norsk Industri tror vinterens strømpriser kan nå skyhøye nivåer. De regner med at strømprisen skal ytterligere opp fra dagens nivå på rundt 1,22 kroner per KWh inkludert alle avgifter og en gjennomsnittlig nettleie på 41 øre, til hele 2 kroner per KWh, ifølge VG.

NA24 - din næringslivsavis

Avblåser strømkrisen
Sjefsøkonom Tormod Andreasen i Sparebank 1 gruppen mener strømkrisen er oppblåst.

- Jeg har nær null tro på at forbrukerne vil oppleve to kroner per KWh på strøm i vinter. Prisene vil muligens gå litt opp, men det er ingen ting som tyder på så høye priser som det her er spådd, sier Andreasen til NA24.

Han begrunner sin påstand med at markedet for lengst har tatt høyde for den lave kraftproduksjonen i dagens marked.

- Markedet er blitt mye flinkere til å diskonter kraftprisene. Frykten for en regnfattig høst og vinter er allerede med i prisene vi i dag betaler ut fra den sannsynligheten det har, sier han.

Ringvirkninger i økonomien
Andreasen forklarer imidlertid at økte strømpriser vil føre til at den generelle kjøpekraften blir dårligere samt at prisstigningen vil kunne få et ekstra løft oppover. Det siste vil igjen kunne bidra til å lede landet inn i en pris/lønnsspiral, og faren er større jo strammere arbeidsmarkedet er.

- Virkningen på kjøpekraften har større effekt dersom kraftmangelen blir oppfatet som permanent. Hvis den forventes å bli kortvarig, vil vi trolig bare oppleve en reduksjon i folks sparing, sier han.

- Lavere etterspørsel
- Hvis forbrukerne tror på en varig økt strømregning, vil det lede til klar reduksjon i etterspørselen etter andre varer. I så måte kan en økt strømpris også bidra til å redusere behovet for økte renter, forklarer Andreasen.

Han tror også høye strømpriser vil føre til at forbrukerne ser seg om etter energisparende produkter som for eksempel varmepumper og ved.

Når det gjelder energikrevende industri kan det tenkes at de vil ønske å forbruke mindre kraft og heller selge noe i markedet og på den måten sikre at prisene ikke blir så høye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere