NA24.no

- Strømprisen skal stupe

Foto: Martin Kierstein (Colourbox)
Sist oppdatert:
Ekspert ser lysning i sikte

Denne vinteren har prisen på strøm nådd nye høyder. Tidligere i år skrev Romerikes Blad at beregninger fra Hafslund viser at en normal romerikshusstand som betalte 1.976 kroner for strømmen i desember i 2009, må betale 3.538 kroner for årets siste måned i 2010. Det tilsvarer en økning på nesten 80 prosent.

En rekke eksperter har spådd at strømprisen vil fortsette oppover. Nå er det én som tar til motmæle. Han tror strømprisene skal ned med 30 prosent.

Bygger og bygger
Ifølge den svenske kraftanalytikeren Andreas Tipner kommer strømprisene til å bli klart lavere i fremtiden. På et seminar i regi av Nordea og Telge Kraft sa eksperten at han tror på en prognose på 40 øre pr kilogatttime i 2020 i det nordiske elmarrkedet.

Di.se skriver at snittprisen på Nordpool var på 46 øre per kilowattime i 2010. Dermed tror den svenske krafteksperten på et fall i strømprisen på 15 prosent i den neste 10 års perioden. Inflasjonsjusterer man så tilsvarer prisreduksjonen 30 prosent fra dagens prisnivå.

Tipner mener at det fortsatt vil være store prissvingninger i fremtiden. Årsaken til at strømeksperten tror strømprisen vil falle er at det bygges en rekke nye anlegg for strøm i Norden, særlig innen bioenergi, vannkraft og vindkraft.

- Vi kommer til å stå med en situasjon der vi har eloverskudd i Sverige, eller rettere sagt i hele NOrden. Da får vi forsøke å selge strømmen til riktig pris til kontinentet, sier Tipner til Di.se.

- Det er kraftkrise
Tipner får ikke støtte fra Alexander Aarøe, investeringsdirektør i Nordisk Energiforvaltning. Hans selskap investerer penger i utviklingen i strømprisen. Dette har gitt god avkastning for selskapet.

- Den hydrologiske situasjonen i Norge og Sverige tilsier snarere høyere priser i Norden, sa Alexander Aarøe, investeringsdirektør i Nordisk Energiforvaltning, overfor Finansavisen tidligere i år.

Aarøøe mener at man står overfor en kraftkrise, og at prisene på strøm kan doble seg til neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere