*Nettavisen* Økonomi.

- Styret skjuler fakta i milliardskandalen

Foto: (Scanpix)

Odd Roger Enoksen og de andre Troms Kraft-toppene skjermes.

22.11.11 17:36

Tirsdag er det avdekket en gigantsvindel i Troms Krafts svenske datterselskap Kraft & Kultur, som er et av Sveriges største elselskaper. Konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft opplyser til NA24 at de har oppdaget en oppblåsing av inntektene så langt tilbake som i 2005.

- Så har dette vokst fra år til år, sier Schei til NA24.

Han forteller at Kraft & Kultur-delen har slitt med et høyt antall utestående fakturaer. Selskapet har nå imidlertid oppdaget at mestparten av de utestående pengene ikke var knyttet til kundene.

- Jeg ser at den tidligere lederen i Kraft & Kultur, Boris Benulic, hevder at dere har valgt å hemmeligholde visse saker. Hva er det dere holder hemmelig?

- Vi forholder oss bare til regnskapene, og er opptatt av å finne fakta, sier Schei til NA24.

- Hemmelighold
Til svensk presse sier den tidligere lederen i Kraft & Kultur, Boris Benulic, at beskrivelsen Troms Kraft har gitt om gigantsvindelen ikke er korrekt. Hva som er feil, ønsker han imidlertid ikke å kommentere nå.

- Det vil jeg ikke uttale meg om nå. Jeg kan bare spekulere i hvorfor styret har valgt å skjule visse saker, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Freder Enoksen
Den gigantiske skandalen i Troms Kraft får ingen konsekvenser for toppene Troms Kraft. Selskapet har tidligere SP-topp Odd Roger Enoksen som styreleder og den mangeårige Telenor-toppen Oddbjørn Schei som konsernsjef.

Troms Kraft eies med hver sin del av Tromsø Kommune og Troms Fylkeskommune. Byrådsleder Øyvind Hilmarsen har på bakgrunn av informasjonen som er gitt, full tillit til administrasjonen og styret i Troms Kraft.

- Som byrådsleder ble jeg informert om dette mandags ettermiddag og informerte tirsdags morgen byrådets medlemmer, ordfører og varaordfører. Senere på formiddagen informerte vi gruppelederne i de politiske partiene, skriver Øyvind Hilmarsen i en melding.

Oppdaget av administrasjonen
Den kommunale eieren legger særlig vekt på at det var administrasjonen selv som avdekket forholdene i Troms Kraft.

- Med den informasjonen jeg har fått har vi full tillit til både konsernledelsen og styret i Troms Kraft. Det er administrasjonen som har avdekket forholdene, skriver Hilmarsen.

Med 40 prosent av aksjene er Tromsø kommune sammen med Troms fylkeskommune en av to eiere av Troms Kraft.

- Som eier er det nå viktig å opptre ansvarlig og stille seg bak selskapet, sier Hilmarsen.

Svindlet for 1,5 mrd.
En vesentlige regnskapsfeil er avdekket i Troms Krafts datterselskap i Sverige Kraft & Kultur.

Omfanget er usikkert, men kan beløpe seg til 1,5 milliarder kroner i inntektsavvik. Avvikene synes så langt å være et resultat av flere års manipulasjon av selskapets regnskaper. Dette skriver Troms Kraft i en pressemelding.

For å illustrere hvor mye penger det dreier seg om er 1,5 milliarder kroner omtrent like mye som det som ble svindlet i den kjente Finance Credit-saken.

Det er igangsatt en omfattende intern granskning av saken, opplyses det. Styret i Kraft & Kultur har anmeldt forholdet til Ekobrottsmyndigheten (svenske Økokrim), og vurderer i tillegg å iverksette ekstern granskning.

Varslet av egne medarbeidere
I meldingen fra Troms Kraft kommer det frem at avvikene ble avdekket av egne medarbeidere gjennom intern oppfølging og kontroll.

- Vi er rystet av det vi nå opplever. Alt tyder på at selskapet er rammet av omfattende regnskapsmanipulasjon, sier konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft AS. Schei er også styreleder i det heleide datterselskapet Kraft & Kultur AB.

Det er igangsatt en omfattende intern granskning av saken, opplyses det. Styret i Kraft & Kultur har anmeldt forholdet til Ekobrottsmyndigheten (svenske Økokrim), og vurderer i tillegg å iverksette ekstern granskning.

- Vi er tilfreds med de tiltakene som er iverksatt, og vi vil følge den videre prosessen med stor oppmerksomhet, sier styreleder i Troms Kraft AS, Odd Roger Enoksen.

Styret i Troms Kraft behandlet saken i styremøte i går, og ser svært alvorlig på forholdet som er avdekket.

Spørsmål rundt revisjonen
Regnskapene har vært revidert uten merknader knyttet til de forhold som nå er avdekket. I tillegg ble det gjennomført en særskilt revisjon av inntektsstrømmene og fordringsmassen i 2009, uten at negative avvik ble avdekket.

- Vi stiller oss spørrende til hvorfor regnskapsavvikene ikke ble avdekket i revisjonene, og håper de videre undersøkelsene vil gi svar, skriver Schei i meldingen.

- Dette er en ressurskrevende og utfordrende situasjon, men Troms Kraft er et solid selskap med økonomi til å håndtere saken.

Jan Inge Johnsen er konstituert som ny administrerende direktør i Kraft & Kultur, etter at tidligere administrerende direktør Boris Benulic i forrige uke ba om avløsning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.