NA24.no

- Svakheter utsetter rentehopp

Sist oppdatert:
Norske bedrifter sliter mer enn ventet.

Torsdag var Norges Bank undersøkelse av 1.500 bedrifter og virksomheter over hele landet, fremlagt. Undersøkelsen ble foretatt i januar og februar, og viser hvordan bedriftene i forskjellige deler av Norge.

-Rentehopp i mai
Som i forrige rapport, viser bedriftene gradvis bedring i økonomien. Likevel viser gjennomgangen at det kun er en forsiktig bedring for norske bedrifter.

- Etter vår vurdering var dette på den svake siden, men bekrefter samtidig utviklingen observert i flere av de løpende makrotallene. Oppsvinget fisler ut. I den grad dette heller i noen retning for Norges Bank, gjør det oss litt mer sikre på at neste renteheving kommer i mai, ikke om to uker, skriver DnB Nor i sin gjennomgang av rapporten fra Norges Banks regionale nettverk..

Svake siden
I DnBs gjennomgang er hovedinntrykket fra bedrifts-Norge slik:

* Industrien melder om marginal vekst i aktiviteten, men sier samtidig at nivåene er lave.

* Veksten i hjemmemarkedsindustrien er svakere enn det man ventet når man ble spurt forrige gang.

* Eksportindustrien meldte om en moderat økning i etterspørselen særlig innen fiskerinæringen og metallindustrien.

* Oljeleverandørene melder om moderat fall i produksjonen, samtidig som ordreinngangen holdt seg lav. Det er særlig innen nybygg og leteboring at aktiviteten faller.

* Bygg/anlegg melder også om fall i de foregående månedene. Utviklingen var også svakere enn hva man forventet i forrige undersøkelse. Byggeprosjekter satt i gang av det offentlige hadde økt, men utbyggingen av større leilighetskomplekser faller.

* I varehandelen melder man om svak vekst i omsetningen. Aktiviteten innen tjenesteyting tok seg opp, men veksten i etterspørselen fra både næringslivskunder og husholdninger er svak.

Undersøkelsen viser videre at forventningene til årslønnen ligger rundt 3,5 prosent, noe lavere enn Norges Banks anslag. Nettverket rapporterte samlet sett om svak økning i prisene de siste 12 månedene. Fremover venter hjemmemarkedsindustrien svak prisvekst, mens eksportindustrien venter at prisfallet skal tilta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere