*Nettavisen* Økonomi.

- Svarte natta er blitt til en solskinnsdag

En fornøyd meglertopp minner om at boligprisene nærmer seg gamle høyder.

EIENDOMSMEGLERNES HUS (NA24): Nye tall fra eiendomsmeglerbransjen viser at gjennomsnittsprisen på boliger solgt i juni 2009 var 0,6 prosent høyere enn i mai. Boligprisene har siden desember i fjor steget med 12 prosent.

NA24 – din næringslivsavis

Rekordpriser innen rekkevidde
Advokat Thorbjørn EK er en av landets mest profilerte eiendomsmeglere. Han hadde vanskelig for å skjule sin begeistring da Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening la frem utviklingen i boligprisene for juni

- Svarte natta er blitt til en solskinnsdag, melder han

Ek minnet videre om at prisene nå faktisk bare er 3 prosent lavere enn i toppmåneden august 2007.

Les mer: Boligprisen opp 12 prosent

Ikke matematikk
Han lot likevel ikke positivismen ta helt overhånd og understreket at markedet fortsatt er svært skjørt.

- Langtidsvarselet er alltid usikkert. Himmelen blir nok aldri helt fri for skyer, sier Ek.

Ekspertene har bommet med spådommene de kom med både tidligere i år og ikke minst på tampen av fjoråret. I mediene var de aller fleste realistiske pessimister, og har senere innrømmet at de var sterkt preget av den økonomiske skrellen som tok markedene med storm. De færreste hadde forutsett at rentenivået både i Norge og i resten av verden skulle stupe.

Dagens markedsbilde er sammensatt med en lånerente presset langt ned av frykten for økt arbeidsledighet. Boligprisene reflekterer avhengighetsforholdet mellom disse faktorene. En god porsjon psykologi spiller imidlertid også inn i bildet.

- Det er ikke matematikk dette her. Økonomiske modeller gir sjeldent presise svar. Vi er derimot eiendomsmeglere som kontinuerlig sitter og iakttar markedet, melder Ek.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.