NA24.no

- Svenskene er gjerrigere. Mye gjerrigere

Haakon B. Schrøder mener at svenskene er gjerrigere. Mye gjerrigere.
Haakon B. Schrøder mener at svenskene er gjerrigere. Mye gjerrigere.
Sist oppdatert:
Blogg om gjerrige nordmenn sprer seg på nett.

Komiker og tekstforfatter Jon Niklas Rønning ironiserer i en blogg over nordmenn, som han betegner som gjerrigknarker.

«Vi handler dårlig lavprismat i Strömstad, klager over NRK-lisensen og drømmer om å spare to øre per mobilringeminutt. Verdens rikeste land er en nasjon av gjerrigknarker.»

Slik starter han innlegget som spres hurtig i sosiale medier.

Les hele bloggen til Rønning her

Når det gjelder budskapet til Rønning er langt i fra alle enige. 

- Jeg deler ikke oppfatningen om at nordmenn er ginene. Alle vil gjøre en god deal og ingen vil bli lurt. Det har aldri før vært solgt flere sydentuer, luksusbåter og luksusbiler i Norge. Men selvfølgelig har vi alle de som får psoriasis-utslett om de må betale for noe som helst, og som drømmer at det en dag kommer likskjorter med lommer, sier kommunikasjonsrådgiver Haakon B. Schrøder til Nettavisen. 

Det at nordmenn er gjerrige når heller ikke helt gjennom hos Elin Reitan, som jobber med å gi nordmenn sparetips. 

- Etter hvert som velstanden øker tror jeg imidlertid det blir færre og færre som tenker slik Rønning beskriver. Nordmenn blir stadig rikere, og med den økte velstanden blir vi også mer raus med pengene. Da er det letter å dele den regningen på midte, sier Reitan, forbrukerøkonom hos Nordea, til Nettavisen. 

Jon Niklas Rønning sitt innlegg sprer seg på nett.


- De fleste er rause
Samtidig peker hun på at de fleste kjenner til personer som kan oppfattes som gjerrige.

- Jeg tror alle har en eller flere personer i vennegjengen som er slik som Jon Niklas Rønning beskriver i sin blogg. Denne sparsommelige adferden trenger ikke å henge sammen med vedkommende sin inntektssituasjon, men mer med det at nordmenn har sans for det som lønner seg og tiltrekkes av «value for money».

Schrøder på sin side sier at han kun kjenner til noen få gjerrigperer.

- Jeg kjenner bare til et fåtall skikkelige gjerrigknarker, de fleste er rause og nøysomme, men det er ikke alltid en logisk sammenheng for når man er raus eller nøysom.

Forbrukerøkonom Elin Reitan tror det blir stadig færre gjerrigknarker.

Foretrekker billig mat
Et av temaene Rønning lar gjennomgå er matpriser. Blant annet skriver han:

«Det er synd på gjerrigknarkene. Vi har råd til å kunne omgi oss med rause matvarebutikker med sjel og varme. Men det er like mye sjel i en norsk dagligvarebutikk som i en flombelyst sykehuskorridor. Vi dyrker de pregløse lavpriskjedene ukritisk, og bekymrer oss ikke engang over at det er oppsiktsvekkende få fiskehandlere igjen. Hvor ble det av de stolte slakterbutikkene som preget byen vår i gamle dager? Grunnet laber interesse har slakterne måttet stenge sjappa og omskolere seg til musikkanmeldere.»

Det at nordmenn bruker stadig mindre på mat er også noe Reitan fremhever.

- Undersøkelser viser at nordmenn bruker stadig mindre penger på mat. Mat utgjør rundt 11 prosent av budsjettet i norske husholdninger, og det er ingen hemmelighet at de mest populære matvarebutikkene er lavpriskjedene, sier hun.

- Svenskene er mye verre
Reitan mener imidlertid at nøysomhet er et sunt tegn.

- At det er så mange som har et så bevisst forhold til sitt eget forbruk tror jeg henger sammen med at det ikke er mange generasjoner siden det faktisk var nødvendig å være sparsommelig, og vi ikke kunne tillate oss å være så raus med pengene. Den sparsommelige holdningen har vært en viktig del av kulturen vår, og jeg mener det bare er et sunnhetstegn at mange er så bevisste og ikke sløser med ressursene.

Han mener imidlertid at det absolutt ikke er nordmenn som er verst.

- Mitt inntrykk er at svensker er verre. Mye verre, sier Schrøder.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere