*Nettavisen* Økonomi.

- Svensker kan få monopol på Oslo Kino

SYNNØVE MACODY LUND som Diana og Aksel Hennie som Roger i «Hodejegerne». Foto: Nordisk film

Fristen for å legge inn bud går ut i dag.

05.03.13 14:41

I juni i fjor fikk byrådet i Oslo myndighet til å selge aksjene i Oslo Kino «hvis kommunen får rett pris fra rett kjøper».

Frist i dag
«Oslo Kino er en veldrevet, lønnsom kulturbedrift, og en viktig kulturaktør i byen. Men for å sikre at selskapet kan beholde og videreutvikle sin posisjon som ledende kinoaktør er det ikke sikkert at kommunen er den beste eieren. Vi ønsker derfor å vurdere et mulig salg av selskapet, og det er det bystyret har gitt oss fullmakt til i dag,» uttalte byrådsleder Stian Berger Røsland.

Fristen for å gi bud går ut tirsdag.

Etter det Nettavisen erfarer, er det tre aktører som har lagt inn bud, derav Bonnier-eide SF Kino og Nordisk Film, som eies av Egmont.

- Langsiktig eier
Direktør for Norsk filminstitutt, Nina Refseth, synes det er «spennende» å følge salget av Oslo Kino.

- Det er nettopp bredden av filmer som har vært med på å gjøre Oslo Kino lønnsom. Jeg kan ikke se noen grunn til at en annen aktør skal endre strategi, sier Refseth til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vibeke Johnsen

- Hva mener du er viktigst for den fremtidige eieren?

- Jeg håper på en langsiktig eier. Det er bra for kinodriften. Det vil kunne oppstå konkurrenter hvis det blir for sært. Å gi et kinotilbud til flest mulig. Jeg håper ingen kjøper for å legge ned.

Refseths primæroppgave er å gi tilskudd til norske filmer og på den måten sørge for at det finnes et best mulig tilbud - til alle. Hun ønsker ikke å spekulere i hvordan en dansk eller svensk eier kan påvirke tilbudet til publikum.

Svensker og dansker
SF Kino har i dag en markedsandel i det norske kinomarkedet på nær 22 prosent, gjennom eierskap i Bergen, Stavanger, Sandnes, Sandvika, Lillestrøm, Moss, Tønsberg og Sarpsborg, mens Nordisk Film har en markedsandel på 3,15 prosent gjennom å eie 50 prosent av Drammen Kino.

Hvis SF Kino får kjøpe Oslo Kino, får de en markedsandel på vel 46 prosent i Norge. Ser vi kun på byene, er markedsandelen over 50 prosent. I praksis vil SF Kino da styre hvilke filmer som blir distribuert til norske kinosaler. Bonnier er også på trappene til å selge SF Kino, hvilket vil styre dets verdi før salg - og stille det åpent hvem som blir ny eier.

- Oslo skal være best
- Oslo skal fortsatt ha landets beste og bredeste kinotilbud, lover byråd for kultur og næring i Oslo, Hallstein Bjercke (V).

- Utviklingen i teknologien, i markedet, og byens utvikling endrer imidlertid rammene for kinodrift, og endringene vil skje raskere fremover, forsikrer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag