NA24.no

- Sverige knuser Norge

Infratek-sjef Bjørn Frogner mener Sverige ligger langt foran Norge med en helhetlig og langsiktig utbygging av kritisk infrastruktur.
Infratek-sjef Bjørn Frogner mener Sverige ligger langt foran Norge med en helhetlig og langsiktig utbygging av kritisk infrastruktur. Foto: Infratek
Norge blir knust av svenskene på infrastruktur, mener Infratek.

Infratek-sjef Bjørn Frogner mener Sverige ligger langt foran Norge med en helhetlig og langsiktig utbygging av kritisk infrastruktur.

- Sverige har en mer industriell tilnærming til bygging og vedlikehold av kritisk infrastruktur. Det politiske klimaet i Norge hemmer en effektiv utvikling, og det tar kortere tid å få gjennomført infrastrukturprosjekter i Sverige, sier Bjørn Frogner i en melding.

Hermetisk lukket
Frogner mener dette kan begrunnes i flere årsaker, men en fellesnevner er prioriteringene som har blitt gjort og fortsatt gjøres i de to nabolandene.

- I Norge er det for eksempel kun det sentrale Østlandsområdet og Agder-fylkene som har åpnet for konkurranse innen drift og vedlikehold på distribusjonsnettet, sier han i meldingen og legger til at resten av landet er et hermetisk lukket marked.

Konkurranse
I Sverige har de tre dominerende aktørene E-ON, Fortum og Vattenfall åpnet for konkurranse. Sist ut er det statlig eide selskapet Vattenfall som nylig har lagt ut sitt første område. I løpet av de neste fire årene vil alle områdene til disse aktørene bli lagt ut i åpen konkurranse.

- Et relevant eksempel på hvordan man ikke tenker helhetlig i Norge, er de detaljerte reguleringene man har fått i Norge gjennom den nye kompetanseforskriften. Disse legger begrensinger på hvordan netteierne kan videreutvikle virksomheten sin når det gjelder organisering. Et av formålene med forskriften er å bidra til lokal tilstedeværelse og høy beredskap. Resultatet kan derimot bli det motsatte når alle lokale kraftselskap sitter med innelåst kapasitet - med liten grad av fleksibilitet, sier Frogner i meldingen.

Strukturelt problem
Frogner mener investeringssituasjonen er et strukturelt problem, som også gjenspeiler seg innenfor andre områder enn distribusjonsnettet.

- Enten det er jernbane eller vindkraft, har Sveriges tilnærming gitt raskere utbygginger og gode samfunnsmessige løsninger. Et velfungerende marked øker kvaliteten og effektiviteten, sier Frogner i meldingen.

Han stiller spørsmål til hvorfor dette ikke står høyere på den politiske agendaen.

- Jeg vil tro de fleste er interessert i at fellesskapets midler forvaltes på en effektiv måte. Innen infrastrukturinvesteringer i Norge er dette dessverre langt fra tilfelle i dag, sier Infratek-sjefen Bjørn Frogner i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere