NA24.no

- Svært krevende prosjekt

Sist oppdatert:
StatoilHydro har store utfordringer på det enorme Sjtokman-feltet. Se video.

Gazprom, Total og StatoilHydro har torsdag signert aksjonæravtalen for dannelsen av det Sveits-registrerte selskapet Shtokman Development AG, der StatoilHydro eier 24 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Prestisjeprosjektet vil by på store utfordringer, men StatoilHydro er ikke skremt av probleme de har hatt med tidligere prosjekter.

- Nå har StatoilHydro gjennom 30-40 år utviklet veldig mange krevende offshoreprosjekter inkludert Ormen Lange og Snøhvit. Dette prosjektet er enda mer krevende og det er klart at vi må bygge på all den erfaringen vi har både på godt og vondt når vi skal utvikle Sjtokman-feltet. Dette tror jeg en av grunnene til at StatoilHydro er med, er den lange erfaringen vi har med kompliserte offshoreutbygginger. Så det viktigste vi har lært gjennom 40 år på norsk sokkel er at du må planlegge prosjektene meget godt før du setter i gang. Det blir en av de viktigste suksessformlene også for Sjtokman-prosjektet, konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro til TV 2 Nyhetskanalen.

Selve aksjonæravtalen skulle vært undertegnet for lenge siden, men forsinkelsene skyldes at partene har vært svært opptatte med andre ting.

- Dette har vi prøvd å få til en stund. Og det er mer det at vi ikke har funnet et tidspunkt som har passet for alle som gjorde at det ble akkurat i dag. Teamene fra StatoilHydro, Gazprom og Total har allerede jobbet i flere uker og måneder med selve prosjektet, sier konsernsjef Helge Lund til TV 2 Nyhetskanalen.

Gazprom har en eierandel på 51 prosent i Sjtokman, mens Total har en eierandel på 25 prosent.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

218374

Selskapet som ble dannet i dag blir ansvarlig for prosektering, utvikling, konstruksjon, finansiering og utnyttelse av anleggene i første fase av Sjtokman-utbyggingen. Utbyggingen er det største norske industriprosjektet på ti år.

Les også: Nå signeres milliardavtalen

Det er også utpekt aktuelle russiske og internasjonale underleverandører til FEED-studiene, og beliggenhet er valgt for det tekniske anlegget og transportkomplekset nær Teriberka i Murmansk-regionen, skriver selskapet i meldingen.

- Det strategiske samarbeidet mellom våre selskaper gir oss en kombinasjon av lang erfaring, store faglige ressurser og avansert teknologi, noe som er avgjørende for at dette unike prosjektet skal lykkes og som vil sikre pålitelige, langsiktige gassleveranser til våre europeiske kunder. Etableringen av Shtokman Development markerer starten på realiseringen av Shtokman-utbyggingen, sa styreleder i Gazprom Alexey Miller etter signeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere