*Nettavisen* Økonomi.

- Symbolpolitikk fra opposisjonen

Opposisjonen driver symbolpolitikk, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre etter forslaget om at Stortinget bør vedta at Israel ikke skal boikottes.

10.01.06 20:01

Tirsdag ettermiddag foreslo en samlet opposisjon at Stortinget bør vedta at Norge ikke støtter noen form for boikott av Israel.

- Det ser jeg på som unødvendig, sier Jonas Gahr Støre til TV 2 Nettavisen.

Han viser til statsminister Jens Stoltenbergs uttalelse tidligere på dagen om at forslaget baserer seg på at det er tvil om regjeringens linje i forhold til Israel.

- En slik tvil er det ikke grunnlag for. Det bør alle som følger med ha fått med seg, sier Støre.

Hvorfor kan ikke regjeringen like godt støtte forslaget og få saken ut av verden?

- Det blir en form for symbolpolitikk som regjeringspartiene ikke ønsker å gå inn for. Regjeringen har bred støtte for sin Midtøsten-politikk i Stortinget, og har ikke behov for et slikt vedtak, sier han.

På spørsmål om regjeringspartiene på Stortinget vil stemme mot forslaget, viser han til Olav Akselsen for svar.

- Demonstrasjonsforslag

Stortingsrepresentant i Arbeiderpartiet og leder av utenrikskomiteen, Olav Akselsen, sier til TV 2 Nettavisen at forslaget er fullstendig unødvendig.

- Forslaget har ingenting annet for seg annet enn å holde debatten i gang, sier Akselsen.
Han ser ingen grunn til at Stortinget skal stemme for opposisjonens forslag.

- Ved å fremme et slikt forslag, ber en egentlig om at utenrikspolitikken skal gjøres på en ny måte, gjennom stortingsrepresentantene, sier han.

Akselsen viser til slik det har vært tradisjonelt sett, at Stortinget har gjennomdiskutert sakene og kommet fram til et felles standpunkt. Så har det vært regjeringen som har utført denne politikken.

-Å stemme for forslaget kan se tilforlatelig ut. Men den nye praksisen er vi ikke tjent med, sier han.

Akselsen mener at hensikten med opposisjonens forslag er å holde i live en debatt som de borgerlige partiene synes det er hyggelig å ha gående.

- Vi ser ingen grunn til å stemme for dette demonstrasjonsforslaget, sier han. Han legger til at Arbeiderpartiet og resten av de rødgrønne partiene trolig er på samme linje i dette.

Akselsen legger til at det er helt klart for alle som følger med at dette ikke er endring i forhold til norsk politikk. Politikken på området står fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.