NA24.no

- Tafatte norske politikere

Sist oppdatert:
Den mektige sjefen i Norsk Kabinforening mener norske politikere har vært totalt fraværende for å redde norske interesser i SAS.

Opposisjonen mener regjeringen kom for sent på banen i SAS-saken, mens den mektige sjefen for Norsk Kabinforening mener norske politikere gjør for lite for norske interesser i SAS.

Før helgen ble det klart for regjeringen at Petter Jansen skulle sparkes som sjef for SAS Braathens. Av mange sett på som nok et trekk i maktkampen mellom svenske, danske og norske interesser internt i SAS-konsernet.

Nye tall: NA24 leses mest.

Omtrent samtidig blusset striden rundt nedleggelsen av det gamle Braathens-verkstedet på Sola opp. Da ble det klart at beslutningen om nedleggelse skulle fattes over helgen.

Norge eier 14,3 prosent av SAS- konsernet, og sitter på styrelederen – Egil Myklebust. Men på tross av den potensielle innflytelsen har norske politikere gjort lite for norske interesser internt i SAS-konsernet.

LES OGSÅ: Alt om SAS-bråket

- Gjør for lite
Selv om Rogalands-benken på Stortinget henvendte seg til SAS-ledelsen angående nedleggelsen før helgen og næringsminister Odd Eriksen sendte et brev med spørsmål om utsettelse mandag, mener flere i fagbevegelsen i SAS at norske politikere har gjort for lite. Simen Wiul, leder i Verkstedklubben på Sola, mener de kom sent på banen.

- De sendte et brev, men det kom veldig sent, sier han til NA24.

Sjefen for Norsk Kabinforening, som organiserer de kabinansatte i tidligere SAS, mener det er lite norske politikere kan gjøre for situasjonen og at de neppe har store muligheter til å påvirke beslutningsprosessen i et heleid datterselskap av konsernet.

- Det er ingen tvil om at SAS har en mektig styreformann og det er heller tvilsomt at han lar seg instruere av norske politikere, sier Lyng.

Regjeringen grep inn
Mandag møtte representanter for de ansatte i SAS-konsernet både stortingsrepresentanter og Odd Eriksen. Tirsdag møtte finansminister Kristin Halvorsens statssekretær Kjersti Markussen representanter for Sola-aksjonen, mens næringsministeren møtte Jørgen Lindegaard for å få hans versjon av nedleggelsen.

Regjeringen skal angivelig ha jobbet på spreng med SAS Braathens-saken, men det er ikke godt nok for opposisjonen.

- Sett i lys av det engasjement som Stoltenberg hadde for næringspolitikk før valget, er de påfallende passive i denne saken, mener Venstres Gunnar Kvassheim.

- At næringsministeren kommer med en anmodning om utsettelse fem på tolv, blir for sent, sier han med henvisning til brevet næringsministeren sendte SAS Technical Services mandag formiddag.

Heller ikke KrFs Dagfinn Høybråten var videre fornøyd med Stoltenberg og Eriksens innsats og kritiserte tirsdag regjeringen for å være for passiv. Konsernets styreleder, Egil Myklebust, bør kalles inn på teppet hos statsråden, mener KrF-lederen.

- At en virksomhet som har framtida for seg og går med overskudd, skal legges ned, er for meg komplett ubegripelig, sier han.

Floskler og brev
John Lyng mener derimot ikke stortingspolitikerne trenger å smykke seg med så veldig bra innsats de heller. Ifølge han har norske politikere gjennom årene gjort lite for å påvirke utviklingen i SAS-konsernet og stoppe den såkalte bolagiseringen.

- Norske politikere har i et historisk perspektiv stått frem som tafatte. De kommer med noen floskler og skriver noen brev. I min tid som tillitsvalgt har jeg notert meg en større aktivitet fra danske enn norske politikere, sier Lyng og viser til at danskene, i tillegg til sin eierandel på drøye 14 prosent i SAS, er storeier i Kastrup Lufthavn.

Han viser til flere forskjellige saker som har blitt avgjort i Norges disfavør. Hovedbasediskusjonen mellom Oslo Lufthavn og Arlanda gikk i svenskenes favør. Langruter går i all hovedsak ut fra Danmark.

- Norske politikere har ikke gjort noe som helst. De har vært totalt fraværende, hevder lederen for Norsk Kabinforening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere