- Taler for at Norges Bank vil vente med rentekutt

Seniorøkonom Kjersti Haugland mener Norges Bank vil vente til november med å kutte renten.

Seniorøkonom Kjersti Haugland mener Norges Bank vil vente til november med å kutte renten. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)

Kronefall gir overraskende sterk inflasjon i august.

10.09.15 11:20

- Dette er en faktor som taler for at Norges Bank venter litt til med et videre rentekutt, sier seniorøkonom Kjersti Haugland til Nettavisen Stocklink.

Nye tall fra SSB torsdag viser at inflasjonen tiltok mer enn ventet i august.

Fra august i fjor steg konsumprisindeksen med 2,0 prosent, opp fra den årlige prisveksten på 1,8 prosent i juli.

Tolvmånedersveksten i konsumprisene justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) var på 2,9 prosent i august, mot 2,6 prosent i juli.

Kronefall løfter inflasjonen
Haugland i DNB Markets trekker spesielt frem prisveksten fra juli til august på klær og skotøy som sterk, en kategori hvor det vanligvis er prisfall i denne perioden.

- Det er kronen som er forklaringen, det har blitt dyrere innkjøp, som veltes over på forbrukerne. Importert inflasjon var på 3,4 prosent år over år i august, opp fra 2,8 prosent i juli.

I kjølvannet av oljeprisfall, svakere utsikter for norsk økonomi og lavere renter fra Norges Bank har kronen svekket seg med 29 prosent mot dollar det siste året og med 12 prosent mot euroen.

- Løftet i importprisene har vært sterkere enn både Norges Bank og vi har sett for oss. Men effekten av kronesvekkelsen på inflasjonen vil antagelig være forbigående. Utfordringen på sikt for sentralbanken, slik det økonomiske bildet og ser ut nå, og med utsikter til moderate lønnsoppgjør, vil heller bli lav enn høy inflasjon, sier Haugland.

Dagens oppdatering fra norsk økonomi er blant de siste før Norges Banks rentemøte 24. september, et møte DNB Markets tror vil resultere i uendret styringsrente.

- Vårt syn er at det blir et rentekutt i november. Dagens tall styrker oss i den troen, sier Haugland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.